Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съборът „Богородична стъпка” събра хиляди пазители на българщината

Хиляди българи от близо и далеч се събраха днес на Старозагорските бани, за да се насладят на автентичен български фолклор. Близо 4000 са участниците в четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, които представят неподправеното очарование на българските традиции. Много са и гостите - любители и пазители на българския бит и култура.

Молитва за здраве отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със старозагорски свещеници. „ Успех на всички участници в събора, да пребъде нашата майка България”, пожела владиката.

 На официалното откриване присъстваха още Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, депутатът Радостин Танев, зам.-кметовете Иванка  Сотирова и Красимира Чахова,  председателят на Общинския съвет Таньо Брайков и общински съветници.  Тук бяха още Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и Ваня Михайлова от „Зонта клуб”.

„Добре дошли, българи! Добре дошли на това магическо и митично място! Съборът „Богородична стъпка” се отличава от всички останали фолклорни събития с това, че съхранява най-автентичната, най-истинската и най-въздействащата  част от българския фолклор. Участниците са от всички поколения, те идват тук от всички краища на България, за да създадат настроение. Всички ние сме длъжни подкрепяме всичко що е българско! Да живее България, да пребъде събора!”, каза в емоционалното си слово Иванка Сотирова.

Красимир Премянов определи събора като най-значимото събитие в културния календар на Съюза на тракийските българи. Той благодари на кмета на общината Живко Тодоров и на екипа му за съдействието през годините. „Нека да продължим борбата за българщината, за достойна и просперираща  България”, призова Премянов.

Божидара Николова, една от най-малките потоци на тракийски българи взриви публиката с  изпълнението на песента „Притури се планината”.

Цанко Атанасов, председател на дружество „Одринска епопея” в Стара Загора припомни, че основател на събора е старозагорското дружество, а негов почетен председател Петра Мечева.

бъдат обявени отличените участници в събора.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни, е в състав: академик  Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров,  доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН,  Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Ангел Чакъров, диригент на ансамбъл „Загоре”.  Участниците в събора се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден.

Днес от 19 часа започва Гала концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“  Стара Загора.

От 21 часа  ще има демонстрацията на нестинарски танц.

В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Ще бъдат връчени 50 плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество. За пръв път тази година ще има и награди за най-младите изпълнители.

Организаторите предлагат и богата съпътстващата програма за гостите на събора.  В детските творчески работилници „Съхранено с любов-сътворено с талант“  ще има занимания по интереси за малките участници и гости на събора. В къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Много забавление ще предложи разучаването на игрите „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др.

Самодейни състави ще  посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „Добра среща“ ще покажат в Селски двор, ще има демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.

Изложба „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева представя Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“.  Фотографии на Елена Тилова пък са събрани в изложбата „Хубост българска“.

Хоро на мегдана ще събере оркестри и танцови школи, които ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната.

В традиционната Улица на занаятите, майстори ще предлагат стоката си.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България  Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Информация на пресцентъра на Община Стара Загора



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00