Шест месеца ще са нужни за пълния ремонт на жп надлеза за "Арсенал" в Казанлък

Основен ремонт предстои за най-голямото пътно съоръжение в Казанлък – жп надлеза към предприятието „Арсенал“. Днес община Казанлък представи проекта за рехабилитация, както и избраните изпълнители и надзор.

„Гарант 90 и Сие- Стоян Цонев“ е избраната фирма- строител, която ще извърши цялостното конструктивно укрепване и ремонт на съоръжението. Стойността на договора за строителство възлиза на 2 495 511 лв, от които 1,2 млн. лв са отпуснати от Министерски съвет, а останалите средства са осигурени целево от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Ремонтните дейности трябва да приключат за шест месеца от реалното начало на строителните дейности, като през това време съоръжението ще бъде затворено за преминаване. Трафикът ще бъде пренасочен по обходни маршрути“, уточни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя допълни, че заради сложността на работата по съоръжението, което е строено през 70-те години на миналия век, ще се наложи и процес на съгласуване на работата преди реалното начало на ремонтните дейности.

„Ще се извърши съгласуване с НК „Железопътна инфраструктура“, тъй като надлеза минава над жп линията София-Бургас. Трасето не може да бъде затворено за цялото време на ремонта, затова ще се съгласуват времеви прозорци, през които да може да работи строителя. Съгласуване ще бъде направено и с фирмата, която извършва обществения транспорт в общината, за да се направят новите обходни маршрути за населените места, които са на север и на юг от града.  Ще се направи и съгласуване с големите предприятия в региона, които използват този транспортен възел, като „Арсенал“ и „М+С– Хидравлик“ и ще направим съгласуване с потенциален изпълнител за премахване на тролейбусните стълбове, които са част от конструкцията на надлеза. Те са собственост на частния превозвач и трябва да бъдат премахнати с негово разрешение. Всички тези организации ще отнемат време, но ще се придържаме към договорните условия и сроковете, които имаме в тях“, каза Стоянова.

Тя уточни, че за цялото време на същинския ремонт надлезът ще е изцяло затворен, без възможности и за пешеходно преминаване по и под него. Докато не бъде уточнено съгласуването обаче не може да се каже с точност кога ще започне работата по проекта, а тя е и доста сложна. Това е наложило и три процедури по Закона за обществените поръчки, докато се намери изпълнител, способен да се справи. “На предишните две процедури явилите се фирми не отговаряха на основните изисквания за изпълнение на ремонтни дейности на такова мостово съоръжение“, каза кметът на Казанлък. Тя уточни, че обследването и проектът е направен от фирма „Път Проект“ ЕООД, надзорът е поверен на варненската фирма „Дионисий“, инвеститорският контрол е възложен на „Любенов Консулт“.

Гаранционният срок на обекта е 8 години.

„Тъй като става въпрос за ремонт, а не за изграждане на ново строителство ,може по време на строителния процес и след премахване на пътната настилка и отваряне на фугите да се наложат допълнителни дейности, които ще бъдат съфинансирани от община Казанлък като непредвидени разходи и дейности“, допълни зам.-кметът Даниела Коева.

От проектантската фирма поясниха, че надлезът е съоръжение тип „герберова конструкция“, която има лагери, които следва да бъдат подменени. Така че, освен подмяна на тротоарни конзоли и пътна настилка, премахване на всякакви повреди по горно и долно строене, има и подмяна на лагери, което е много трудоемко, тъй като надлезът е голямо съоръжение.

„Надлеза е голямо и сложно съоръжение, той не прилича на надлезите които се ремонтират и по магистралите, защото е изграждан по стара технология през 70-те години“, уточни Галина Стоянова.

Галерия

Още от категорията

Въвеждат се промени в движението на градския транспорт по бул. „Крайречен“

Въвеждат се промени в движението на градския транспорт в Стара Загора заради ремонт на бул. „Крайречен“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Във връзка осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните работи на бул...

публикувано на 18.09.19 в 12:17

Партиите не постигнаха съгласие за състава на СИК в Стара Загора

Проведените в Стара Загора консултации между ГЕРБ, БСП, „Обединени патриоти“, ДПС, Воля и „Демократична България“ за попълване на съставите на секционните избирателни комисии не доведоха до съгласие. Валентина Бонева от левицата и Тунджай Рюстурк от..

публикувано на 18.09.19 в 12:13

Близо 100 декара гора и сухи треви са засегнати от пожар край Котел

Близо 100 декара гора и сухи треви е засегнал пожар край Котел, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Огънят е пламнал вчера около 15 часа в местността Сухи дял, където на 12 и 13 септември имаше пак пожар. Произшествието е било локализирано в 21 часа снощи. Огънят..

публикувано на 18.09.19 в 10:56

Представят първата по рода си книга за лагера край Ловеч

Първата по рода си книга, описваща случилото се в комунистическия лагер край Ловеч  „Лагер на смъртта – Част I Предизвестие за Ловеч“ ще представи тази вечер пред старозагорци авторът й  Васил Ю. Даскалов. Срещата с него ще се проведе в РБ „Захарий..

публикувано на 18.09.19 в 10:05

ДБГ влиза в местните избори в коалиция с БНД и НС

В коалиционна форма най-вероятно с БНД и НС ще се участват в местните избори за общински съветници от Движение България на гражданите, съобщи в интервю за Радио Стара Загора областният председател на партията Калоян Петров. Разговорите все още се..

публикувано на 18.09.19 в 09:25

Потвърден е рейтингът „BBB-, Стабилна перспектива“ на Община Стара Загора

Кредитният анализатор „S&P Global Ratings“ потвърди кредитния рейтинг на град Стара Загора на „BBB-, Стабилна перспектива“, това се случи с решение на Кредитния съвет на „Стандард енд Пуърс“. Анализаторите очакват дефицита на града след..

публикувано на 18.09.19 в 09:09

Ямбол ще отбележи 510-тата годишнина от построяването на "Безистена"

С интригуващи събития Ямбол ще отбележи 510-ата годишнина от построяването на Безистена, сградата – символ на града. Петвековната масивна каменна постройка е с уникална за България архитектура и паметник на културата с национално значение. Това съобщиха от..

публикувано на 18.09.19 в 08:59

Стабилност в училищата на община Тунджа

В Община Тунджа всички ремонтни дейности по сградите на учебни и детски заведения са приключили, съобщи сътрудникът ни Румяна Стефанова. С началото на новата учебна година сред въведените в експлоатация е преустройство и пристройка към Основно..

публикувано на 18.09.19 в 07:32

Над 98% от българското пиво има информация за енергийната стойност и хранителните съставки

Над 98 процента от произвежданото в България пиво има информация за енергийната стойност и хранителните съставки, с което българската пивоварна индустрия е изпълнила доброволно подписания  Меморандум за разбирателство на Асоциацията на пивоварите от..

публикувано на 17.09.19 в 16:47

Девет новозагорски села остават без вода на 18 септември

На 18 септември водоподаването в новозагорските села Стоил войвода, Любенова махала, Любенец, Млекарево, Загорци, Езеро, Богданово, Радецки и Бял кладенец ще бъде прекъснато. За това информира ВиК-Сливен. Водата на населените места ще спре в 08.00ч....

публикувано на 17.09.19 в 16:38