Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест месеца ще са нужни за пълния ремонт на жп надлеза за "Арсенал" в Казанлък

Основен ремонт предстои за най-голямото пътно съоръжение в Казанлък – жп надлеза към предприятието „Арсенал“. Днес община Казанлък представи проекта за рехабилитация, както и избраните изпълнители и надзор.

„Гарант 90 и Сие- Стоян Цонев“ е избраната фирма- строител, която ще извърши цялостното конструктивно укрепване и ремонт на съоръжението. Стойността на договора за строителство възлиза на 2 495 511 лв, от които 1,2 млн. лв са отпуснати от Министерски съвет, а останалите средства са осигурени целево от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Ремонтните дейности трябва да приключат за шест месеца от реалното начало на строителните дейности, като през това време съоръжението ще бъде затворено за преминаване. Трафикът ще бъде пренасочен по обходни маршрути“, уточни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя допълни, че заради сложността на работата по съоръжението, което е строено през 70-те години на миналия век, ще се наложи и процес на съгласуване на работата преди реалното начало на ремонтните дейности.

„Ще се извърши съгласуване с НК „Железопътна инфраструктура“, тъй като надлеза минава над жп линията София-Бургас. Трасето не може да бъде затворено за цялото време на ремонта, затова ще се съгласуват времеви прозорци, през които да може да работи строителя. Съгласуване ще бъде направено и с фирмата, която извършва обществения транспорт в общината, за да се направят новите обходни маршрути за населените места, които са на север и на юг от града.  Ще се направи и съгласуване с големите предприятия в региона, които използват този транспортен възел, като „Арсенал“ и „М+С– Хидравлик“ и ще направим съгласуване с потенциален изпълнител за премахване на тролейбусните стълбове, които са част от конструкцията на надлеза. Те са собственост на частния превозвач и трябва да бъдат премахнати с негово разрешение. Всички тези организации ще отнемат време, но ще се придържаме към договорните условия и сроковете, които имаме в тях“, каза Стоянова.

Тя уточни, че за цялото време на същинския ремонт надлезът ще е изцяло затворен, без възможности и за пешеходно преминаване по и под него. Докато не бъде уточнено съгласуването обаче не може да се каже с точност кога ще започне работата по проекта, а тя е и доста сложна. Това е наложило и три процедури по Закона за обществените поръчки, докато се намери изпълнител, способен да се справи. “На предишните две процедури явилите се фирми не отговаряха на основните изисквания за изпълнение на ремонтни дейности на такова мостово съоръжение“, каза кметът на Казанлък. Тя уточни, че обследването и проектът е направен от фирма „Път Проект“ ЕООД, надзорът е поверен на варненската фирма „Дионисий“, инвеститорският контрол е възложен на „Любенов Консулт“.

Гаранционният срок на обекта е 8 години.

„Тъй като става въпрос за ремонт, а не за изграждане на ново строителство ,може по време на строителния процес и след премахване на пътната настилка и отваряне на фугите да се наложат допълнителни дейности, които ще бъдат съфинансирани от община Казанлък като непредвидени разходи и дейности“, допълни зам.-кметът Даниела Коева.

От проектантската фирма поясниха, че надлезът е съоръжение тип „герберова конструкция“, която има лагери, които следва да бъдат подменени. Така че, освен подмяна на тротоарни конзоли и пътна настилка, премахване на всякакви повреди по горно и долно строене, има и подмяна на лагери, което е много трудоемко, тъй като надлезът е голямо съоръжение.

„Надлеза е голямо и сложно съоръжение, той не прилича на надлезите които се ремонтират и по магистралите, защото е изграждан по стара технология през 70-те години“, уточни Галина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13
Хасково

"Възраждане" - Хасково искат оставката на председателя на РИК

„Възраждане“ – Хасково са първата политическа сила, обвила листатата си за предстоящите парламентарни и общински избори. Водач в листата за народни представители ще бъде Георги Георгиев, който и в момента е депутат. От „Възраждане“ заявиха, че..

публикувано на 26.04.24 в 15:59
УМБАЛ

В Университетската болница в Стара Загора ще правят PCR тестове за коклюш

От понеделник лабораторията в Университетската болница в Стара Загора ще прави PCR тестове за коклюш, информира директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка в страната и областта и..

публикувано на 26.04.24 в 15:53

Живко Тодоров: Марица-изток е кауза на всички нас

Синдикални лидери от КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток " и кметът на Стара Загора Живко Тодоров дадоха съвместна пресконференция, за да запознаят местната общественост с постигнатото в София вчера. Накратко хронологията - от протеста на миньори и..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

„Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе в неделя

Традиционното издание на издание на Детско-юношеския фолклорен празник „Изворът да не пресъхва - Цветница 2024" ще се проведе на самия празник. Тази година той е на 29 април (неделя) . Юбилейното 20 издание ще се състои на сцената в парк "Артилерийски" от..

публикувано на 26.04.24 в 14:40
Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00