Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват "Пиеро" 2019 в Стара Загора

Над 350 участници ще се включат в тазгодишното издание на фестивала

| обновено на 24.09.19 в 07:17

От днес до 29 септември Стара Загора ще се превърне в своеобразна сцена на 11-ия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро" 2019. Организатори на фестивала, провеждан под патронажа на кмета на Община Стара Загора, са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Сдружение с нестопанска цел „Пиеро“ и Министерството на културата. Официалното откриване на „Пиеро“ 2019 е тази вечер от 18.00 часа във фоайето на Държавна опера– Стара Загора.

В програмата тази година са включени над 20 куклени спектакъла, от които 11 в конкурсната, и много съпътстващи събития - представления, изложби, концерти, семинари, представяния на книги и др.  Близо 350 са участниците в "Пиеро" 2019. В организацията участват и десетки доброволци. Фестивалът ще събере в Стара Загора куклени артисти от България, САЩ, Япония, Сърбия, Унгария, Полша, Испания и Италия. 

Спектаклите в конкурсната програма ще бъдат оценявани от международно 7-членно жури с председател известния театровед и критик доктор Светла Бенева. Награди се връчват в 8 категории, като голямата награда за най-добър спектакъл е бронзова статуетка “ПИЕРО” от скулптора Емил Иванов. Останалите награди са: за експериментални и нови форми, за режисура, за сценография, за музика, за мъжка и за женска роли. Отличените в тези категории получават плакет “ПИЕРО”. 

Част от спектаклите в програмата са с билети на цени между 10 и 20 лв., но повечето от събитията във фестивала са със свободен достъп, уточниха организаторите. Още информация за феста и пълната програма ще откриете на специалния интернет сайт на „Пиеро" 2019.

Можете да чуете повече за предстоящия фестивал и в звуковия файл.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: община Мъглиж

С богата програма Мъглиж ще отбележи своя празник

С богата и разнообразна празнична програма и тази година Мъглиж ще отбележи по традиция своя празник на Цветница. Празненствата ще започнат още на в събота на Лазаровден.  В събота сутринта , лазарки ще обиколят къщите на Мъглиж, за да пеят за..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Поправят стари вещи на чаша кафе в Стара Загора

Среща под мотото "Поправи с приятели"  ще се проведе на 27 април  (събота) в Стара Загора. Целта на събитието е старозагорци да занесат стари свои уреди или вещи, които майстори на място да поправят в приятна обстановка и на чаша кафе. „Срещата е..

публикувано на 26.04.24 в 14:00

Описват щетите от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка, която на места достигна големината на орех. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите..

публикувано на 26.04.24 в 13:35

Наближава фестивалът „Цветовете на джаза“ в Стара Загора

Малко повече от месец до емблематичния фестивал „Цветовете на джаза“ в Стара Загора „Цветовете на джаза“ дава среща на колоритни родни джаз изпълнители, обичани и с нетърпение чакани от публиката. На едно от най-магичните места за Стара Загора -..

публикувано на 26.04.24 в 12:03

МВР с мерки за безопасни празници

Комплекс от мерки за гарантиране на обществения ред, сигурността и безпроблемното придвижване на гражданите по време на предстоящите празници – Лазаровден, Цветница, Великден, 1-ви май, Гергьовден са планирани и предстои да бъдат осъществени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:11

В Хасково заседава старият общински съвет

Днес за първи път в Хасково заседава старият Общински съвет с мандат 2019-2023 година. Това се налага заради касирането на изборите и назначаването с указ за провеждането на нови на 23 юни. Дневният ред съдържа 20 точки. В началото на заседанието..

публикувано на 26.04.24 в 10:07

Подреждат изложба в село Остра могила

Народно читалище „Пробуда-1927г“ в старозагорското село Остра могила за първи път представя изложба на творци живеещи или свързани със селото. Картини, приложно изкуство и дърворезба са подредени в експозицията. Събитието ще започне с водосвет..

публикувано на 26.04.24 в 09:27

Градушката удари и село Шивачево

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд вчера следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

Щети след градушката и в старозагоркото село Калояновец

Щети нанесе снощната градушка и в старозагорското село Калояновец. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Радостина Калчева, кмет на селото. Сигнали са подадени за унищожени овошки, картофи и ягоди. Направен е обход само на селото, а..

публикувано на 26.04.24 в 08:41

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес . Очаква се да бъдат  налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по..

публикувано на 26.04.24 в 08:26