Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци и организации организират помощ и кампании за пострадалите карловски села

Снимка: интернет

 

Община Карлово се обърна от своята страница към българите в страната и чужбина, ако могат да помогнат на пострадалите села от проливните дъждове преди 6 дни. Публикуваме обръщението от името на Общината:
Уважаеми българи в страната и чужбина,
    Обръщаме се към всички Вас с апел за помощ. Населените места от община Карлово – с. Богдан, с. Слатина, с. Каравелово, с. Войнягово, с. Столетово, с. Розино, с. Христо Даново и с. Дъбене имат нужда от нашата подкрепа!
    Наводнението, породено от обилните и непрестанни дъждове, доведе до разруха в тези населени места. Стотици български домакинства загубиха за един миг своите домове и покъщнина. Материалните щети са огромни, а хората не виждат изход от тази ситуация. Това, което всички заедно можем да направим, е да покажем на нашите пострадали сънародници, че не са сами.
    Само обединени заедно, ставаме силни!
    Нека дарим!
    Всеки, който желае да дари парични средства, може да го направи с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO или на:
Повече от  250 домакинства в община Карлово се оказаха наводнени, с прекъснато елктроподаване, без питейна вода, дворове, паднали огради и стопански постройки, потънали в кал и без достъп до хранителни продукти и разрушена улична мрежа след поройните дъждове на 2-ри септември.

Загиналите десетки домашни животни, падналите  електрически стълбове и улични лампи, разрушените мостове и запушените шахти, затрупаните от кал и тиня или  смачкани от изкоренените дървета коли допълнително утежниха ситуацията. Всичко това наложи  кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов да обяви частично бедствено положение в селищата западно от общинския център.

 

Към момента най-остра нужда има от физическа сила за разчистване и осигуряване на достъп до наводнените къщи, както и осигуряване на спешна подкрепа за най-силно засегнатите домакинства - стоки от първа необходимост, дезинфектанти, питейна вода, хранителни продукти, материали и техника за работата на доброволците.

Ако искате да подадете сигнал, свързан с пострадали от бедствието хора, да дарите помощ или да се включите в доброволческа група на място, може да се обадите на телефони 0899 16 06 29 – Деана Доралийска или 0894 47 17 81 – пресцентър община Карлово. Там ще ви насочат и ще ви обяснят къде е най-необходима помощта ви.

 В цялата страна граждани и доброволци се организираха спонтанно и се притекоха на помощ за почистване на къщите и дворовете на хората в пострадалите села наред военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада и пожарните служби в общината и горските служители.

 Много неправителствени и дарителски организации подеха свои кампании в подкрепа на пострадалите, като Местната фондация "Заедно напред - Розино",  Gorata.bg, които организират помощ на терен на 6.09. Те призовават всички, които имат възможност, да отидат на място в селата Богдан и Каравелово. Има необходимост от доброволци, които да чистят тинята, калта и дърветата от наводнените места. “Да спасим Младежкия хълм в гр. Пловдив!” набира дарения под формата на минерална вода и пакетирани боб, ориз, леща, макарони, фиде, юфка, спагети, брашно, олио, захар, сол, захарни продукти, кроасани и консерви с дълъг срок на годност.

  "Брат за брата" в Стара Загора призоваха който има почистваща техника,   възможност да изпрати лебедки, както и SUV автомобили/камиони, с които да се разтоварят някои от по-едрите дървета и да се започнат първоначални действия по справяне със ситуацията. Ако разполагате с високопроходим автомобили или друга строителна техника, може да се свържете с "Автомагистрали" или да следите форума на Offroad-Bulgaria, където има организирана акция за извозване на хора и продукти от и до засегнатите райони.

Свържете се с Българския червен кръст и директно попитайте с какво може да сте най-полезни за работата им на терен.

Търсят се хора с медицинско образование, които да помогнат на хората на място и психолози. От Българския лекарски съюз вече призоваха лекари, които имат възможност, да помогнат на пострадалите при наводненията. За такава помощ от общината в Карлово са обявили телефон: 0893 334 662: отдел Административно и информационно осигуряване и човешки ресурси.Присъединете се към Facebook групата Бедствието в Каравелово - Апел за помощ. Групата е много активна и оттам бързо ще ви ориентират как може да сте от максимална полза.

По оценка на експерти, за първоначално разчистване в наводнените села ще бъдат необходими минимум 2-3 седмици, за възстановяване на щетите ще са нужни месеци (ако има пари).

 

По публикацията работи: Кристина Русева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Благотворителна кулинарна изложба "Детство без насилие"

Благотворителна кулинарна изложба - базар под надслов "За децата на Казанлък" организира сдружение „Жените на Казанлък“, тази вечер от 17:30 ч. в Младежки дом. Всички средства  ще бъдат използвани в подкрепа на кампанията за създаване на защитено..

публикувано на 20.06.24 в 15:23
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм и младежки дейности“ в община Стара Загора=

Историята на старите сгради в Стара Загора разказват на безплатен тур

На 22 юни, в събота, от 10.00 ч. в Стара Загора ще се проведе безплатен градски тур на тема “Старите сгради разказват“. Той е част от инициативата на Туристически информационен център „Стара Загора- неразказани истории по правите улици“.  Желаещите..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание. Политическите сили в новия парламент ще представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат –..

публикувано на 19.06.24 в 08:12

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39
Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33