Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на изкупната кампания за розовия цвят

По-високи изкупни цени за килограм розов цвят тази година

Снимка: БГНЕС

Хладното време забави старта на кампанията по прибиране на розовия цвят. Но роза "Дамасцена" вече цъфти и следващия месец Розовата долина ще потъне в аромата на уханното цвете. По-високи изкупни цени за продукцията на розопроизводителите с около 30 процента спрямо миналогодишните, прогнозира в интервю за Радио Стара Загора  Методи Стефанов, консултант  в областта на розопроизводството и производството на розово масло. Очакванията на експерта са за добра реколта

Съседните на нас страни успяват да поддържат по-добра цена за продикцията си, от което, разбира се страда родното розопроизводство и производство на розово масло. Как го правят - компенсират от качеството или пък става въпрос за спекула - не можем да говорим нито за едното, нито за другото, според Стефанов. Експертът обяснява, че причината за добрата цена се крие в сериозното отношение, което съседните държави имат към сектора . Експертът не отрича, че и у нас се наблюдават наченки на внимание към розопроизводството - през миналата година са получени субсидии, които са позволили на сериозните производители да подготват добре насажденията си. Но по отношение на държавната политика Стефанов подчертава, че страната ни все още е длъжник на сектора и се надява на адекватни мерки, за да не се стига до изкореняване или изоставяне на розови масиви. 

Според Стефанов, облаците над Розовата долина заради намерението на Европейската комисия да приравни производството на етерични масла към химическата индустрия, не са застрашителни. Защото самото предложение поне засега остава само в частта си за етикиране. А какво ще пише на етикета няма да е от съществено значение за купувача - защото и сега има предипредителни съобщения върху някои продукти, но те не са в състояние да доведат до преустановяване на търсенето им, аргументира с пример мнението си експертът. 

Реалната опасност, според него, може да дойде заради липсата на адекватна политика от страна на държавата по отношение на розопроизводството. Като земеделец, какъвто е, Методи Стефанов казва, че е сред най-големите оптимисти, защото за да се занимаваш с бизнес в този сектор се иска голяма доза кураж и оптимизъм. А като консултант по розопроизводство и производство на розово масло, експертът казва, че се надява уханното цвете да не остава просто на картина като емблема или лого на България. Но и да може да бъде видяно наживо, а розопроизводството да бъде съхранено.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Гласуваните пари за мините са предизборна пиратка от ГЕРБ и ДПС

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ. Това коментираха лидерът на..

публикувано на 27.04.24 в 17:58
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора

Радослав Рибарски ще е водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори на 9 юни. Това обявиха лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев преди срещата си с граждани в Стара Загора. Рибарски беше..

публикувано на 27.04.24 в 17:13
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора

Драгомир Стойнев ще е водач на листата на БСП в Стара Загора за предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно след днешното заседание на Националният съвет на БСП, на което бяха утвърдени листите за изборите за Европейски парламент и 50-то..

публикувано на 27.04.24 в 16:18

На Лазаровден пъстър празник в “Аязмото” събра малки и големи

На Лазаровден стотици старозагорци и гости на града се насладиха на празнична програма, съчетала спорт, култура и изкуство. Дейностите започнаха още в 9.00 часа със спортни активности, включващи йога и за големи, и за малки, както и открити тренировки по..

публикувано на 27.04.24 в 15:27

„Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9..

публикувано на 27.04.24 в 10:12
Община Стара Загора

В Стара Загора предприемат спешни мерки заради коклюша

От Община Стара Загора информираме по спешност всички детски заведения – ясли, градини и училища, както и всички здравни специалисти за мерките, изисквани от РЗИ във връзка с регистрираните случаи на болестта коклюш. Т ова съобщи днес зам.-кметът на..

публикувано на 26.04.24 в 18:48
Градоносен облак над Стара Загора

18 км облак е причина за щетите от градушката в Сливенско

Градоносен облак с дължина 18 километра и височина над 10 километра е причинил щетите по земеделските площи в няколко села в Сливенско и град Шивачево вчера следобед. На всеки 30 секунди са изстрелвани противоградни ракети по облака, като само в..

публикувано на 26.04.24 в 17:30

Близо 1100 ракети са изстреляни при вчерашните градушки

В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, чиито площи пострадаха от вчерашната градушка в Южна България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на среща със земеделски производители в..

публикувано на 26.04.24 в 17:08

Дискусия за еврото и професиите на бъдещето се проведе в Стара Загора

„Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“ бяха темите на провелата се днес в Тракийския университет работна среща с участието на икономиста Левон Хампарцумян и бившия представител на ЕК в София и Загреб Огнян Златев. Организатор на..

публикувано на 26.04.24 в 16:13