Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на числото Пи

Снимка: pixabay.com

Днес по света се чества един от най-необичайните и любопитни празници – Световен ден на числото Пи. 

То е ирационално число, което означава, че е безкрайно и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак.

Математически Пи е съотношението на дължината на една окръжност към нейния диаметър.

Познато ни от часовете по математика като "3,14", това число продължава да задава въпроси за произхода и значението си. 

Числото Пи има близо четири хиляди години история, като за негови откриватели могат да се считат още жителите на Месопотамия. Едва през XVIII век  започва да се използва, за да означи конкретно число, тоест - гръцката буква, която го символизира не е избрана от древните гърци. 

През 1706 г. английският математик Уилям Джоунс използва за пръв път наименованието, а обозначението е станало общоприето в средата на XVIII век благодарение на работата на швейцарския математик, физик и астроном Леонард Ойлер. 

Световният ден на числото Пи за първи път се отбелязва през 1988 г. в научно популярния музей "Експлоратариум" в Сан Франциско, по идея на музейния служител - физик Лари Шоу. 

Но кой е откривателят на числото Пи, и какво знаем днес за тази математическа константа – чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всяко второ лице е засегнато от някаква форма на тревожност или има близък, който страда от нея

Психологът Даниел Троев представи своята първа книга, озаглавена "Отвъд тревожността", като резултат от години на работа с хора, страдащи от тревожност, паник атаки и емоционални притеснения. В интервю за Радио Стара Загора, Троев споделя, че..

публикувано на 11.05.24 в 10:58
Динко Цвятков , Моника и Даная Илиеви

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране

СУ „Иван Вазов“ е едно от първите училища в община Стара Загора, което минава изцяло на разделно събиране на отпадъците и за целта ще бъдат поставени необходимите контейнери. Това каза за Радио Стара Загора директорът на училището Динко Цвятков. Вчера..

публикувано на 09.05.24 в 16:15

Всички пътища за бесарабските българи водят към България

  Жана Суслина е бесарабска българка, която много пъти е идвала в България и всеки път открива по нов и различен начин прародината на дедите си. При случайната ни среща в Ямбол, разбирам, че идва за втори път в града на Диана, а брат й и дъщеря й живеят в..

публикувано на 11.05.24 в 06:30
Ръкополагането на В. Левски в йеродяконски сан - стенопис на храма

На Великден Васил Левски отрязва дяконските си коси

След шест години послушничество при вуйчо си хаджи Василий Васил Иванов Кунчев е постриган и въведен в монашество в сопотския манастир „Свети Спас” на 7/19 декември 1858 г. Той доброволно приема за цял живот трите религиозни обета: за бедност,..

публикувано на 06.05.24 в 13:39

Гергана Микова и Георги Гьоков за живота, празника и змея, който са победили

Навръх Гергьовден имен ден празнуват хиляди българи.  Сред тях са и нашите двама именици, които "срещаме"  в блиц интервю в ефира на Радио Стара Загора. Тя се казва Гергана Микова. Наша колега журналист, била е и областен управител на Област Стара Загора...

публикувано на 06.05.24 в 08:10

Християнски ценности в семейството

Великден е - християнските семейства смирено честват Възкресение Христово. Днешният ден поражда много въпроси у децата за смъртта,  връщането към живота, грехът, покаянието, прошката. И на всички тях ние, като родители се опитваме да дадем разумен..

публикувано на 05.05.24 в 08:44

Деца помагат на църквата в Хасково

Деца подредиха изложба в Хасково. Картините им са на икони и ще бъдат разпродадени, а събраните средства ще бъдат дарени за новостроящата се църква в хасковския жк „Орфей“. Творбите им са църковна живопис. Младите художници за първи път пробват четките..

публикувано на 03.05.24 в 11:43

Силвина Златарова: Да се докоснеш до енергията на Шаолин

Две седмици в Китай и над 30 000 км, от които шест полета със самолет. Над сто проверки на багаж, скенери на лицето, отпечатъци от всички пръсти, запознанства, приключения и незабравими спомени, така описва престоя си в Китай Силвина Златарова от Радио..

публикувано на 02.05.24 в 13:37

Извънкласни дейности в помощ на деца и родители

Както в миналото, така и днес, учениците имат все същата нужда от вдъхновение в учебната среда, без да се налага да са в клас. В този случай на помощ идва добрият пример на извънкласните дейности.  По темата разговаряме с Атанас Дянков - баща на две..

публикувано на 30.04.24 в 17:35

И преди 100 лета времето до Великден е време за Добро и благотворителност

Коледа, Благовещение, Възкресение, Гергьовден – независимо от това колко трудно се е живеело по тези географски ширини, век назад в Стара Загора  големите християнски празници  са били свързани винаги с благотворителна и добротворна дейност.   Следите..

публикувано на 29.04.24 в 09:15