Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Милошев: Има около 25 последващи трусове с магнитуд от 5, 5 до 3

Снимка: БГНЕС

По същото време, когато е усетено земетресението в Гърция, у нас има паралелно микроземетресение в района на Перник с магнитуд от 2 по Рихтер, но то няма влияние върху района, обясни пред Хоризонт директорът на Националния сеизмологичен център към БАН Емил Ботев. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети центъра, където се обработва цялата информация, постъпваща от страната, заедно със заместник-председателя на академията професор Николай Милошев.

"Дойдох на място, за да се запозная с информацията", обясни Фандъкова. "Има много притеснени хора, обаждат се с желание да получат повече информация, но към този момент, за радост, нямаме никакви сигнали нито за жертви, нито за пострадали и щети. Дежурните са по районите, правят обходи и следим информацията. Така че към момента няма нищо тревожно."

По думите на професор Милошев тепърва предстоят множество вторични трусове, имайки предвид силата на първото земетресение. Според специалисти обаче, те ще са много по-слаби и не се очаква да причинят щети.

Има около 25  автършока или последващи трусове. Те са с различна сила - от 5 и половина до три. Казвам за тези, които са с вероятност за някакво усещане, но тези, които са с магнитут три е ясно, че усещането е в района на епицентъра. В България надали ще бъдат усетени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!