Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ напуснаха парламента, актуализацията на бюджета няма да се състои

| обновено на 30.07.14 в 12:52
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ напускат парламента и няма да участват в заседанията по обсъждането на актуализацията на бюджета, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. Решението било взето след разговори с председателя на парламента Михаил Миков, на които лидерът на ГЕРБ е поискал да узнае какво БСП ще направи за актуализацията на бюджета.

Ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство, обясни той.

Ако тази коалиция БСП, ДПС и ГЕРБ беше успешна, парламентът щеше да си работи, щяхме да сме си актуализирали Здравната каса. Имам политически нюх и съм усещал до къде ще я докарат ДПС, "Атака" и БСП. БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този господин Орешарски е предложил. От тук нататък отговорността е само на БСП. Да се съберат БСП, ДПС и "Атака" и ако имат да си прокарват закони, да си ги прокарат.

Атанас Мерджанов от БСП обясни, че това поведението на ГЕРБ е резултат от осъзнатото съучастничество при вземане на решението служебното правителство да има право да тегли заеми.

Това е, още веднъж, показателно за "предвидимата" политическа сила ГЕРБ. Ако българските граждани искат такава политическа сила да ръководи управлението на страната, нека да дава доверието на нея. Те усетиха, че стават съучастници или инициатори в един грабеж, в подписването на един празен чек, с който необяснимо как бъдещото служебно правителство и бабуването на президента с тайното съгласие на ГЕРБ и ДПС искаха да се разпореждат с финансите на държавата. И може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса. 

Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че парламентът приключва работата си: 

То приключва работата си и знаете, че всички политически сили са го приели. От тук насетне се отива на избори и 43-тият парламент трябва да довърши и да даде отговори на доста въпроси. Ще бъда тук. Докато не бъде разпуснат парламентът, аз ще изпълнявам задълженията си на председател.

Лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че парламентарната му група ще присъства в пленарната зала при обсъждането на второ четене на актуализацията на бюджета:

Понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде отговорността пред лекарите и пред цялото българско общество. Тази отговорност така, както я разбира ДПС, ние си я носим с готовност да подкрепим двата акта. От там нататък тези, които няма да участват в гласуването или няма да осигурят кворума на Народното събрание, да носят своята отговорност отново пред лекарите и пред цялото българско общество. 

Местан каза още, че ДПС ще върнат мандата за съставяне на правителство:

Това, което ще се случи формално при държавния глава е всъщност формален акт на онова, което вече се случи на 29-и юни, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!