Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Близнашки: България ще може да усвои за наука и образование 1,3 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

В Българската академия на науката се провеждат обществени обсъждания за пътя, по който трябва да поеме страната ни в някои от най-съществените области – енергетика, здравеопазване, образование. Днес беше дебатът за образованието. Според служебния премиер Георги Близнашки то се превръща в единственото условие за успех на обществото ни. Той каза още, че служебният кабинет продължава работата по актуализираната програма в сферата на науката и образованието.

България ще може да усвои за наука и образование 1,3 млрд. лева. Работи  се и по Национална стратегия за повишаване на грамотността и Стратегията за професионалното обучение. Те ще бъдат представени на следващото Народно събрание, каза Близнашки. По думите му, акцент в Стратегията за висшето образование е да се повиши процентът на висшистите до 36% до 2020-1 година. Образованието пък трябва да е обвързано с пазар на труда. Това е предизвикателство за цялата ни образователна система, изтъкна премиерът. Той настоява най-търсените специалности да получават приоритетно финансиране. В момента над 40 на сто от студентите учат „Право“, „Публична администрация“ и „Икономика“. В същото време имаме нужда от физици, химици и медици. Близнашки не скри задоволството си, че най-после имаме Оперативна  програма,  насочена към образованието и науката. Нейна цел е да се увеличат до 1,5 от БВП инвестициите за наука.

Специалистът по история на Русия и по геополитика проф. Нина Дюлгерова заяви, че е привърженик на идеята по всеки предмет да има по един учебник: Това, което наблюдаваме от близо две десетилетия, е повече от опасно, тъй като издаването на учебниците се превърна доходоносен бизнес и той остави на заден план най-важното нещо – устойчивите знания в областта на науката. Трябва по всеки от предметите да има по един учебник, което ще бъде в ущърб на издателствата. Ако искаме да запазим България и нейното младо поколение, трябва да се върнем на нещо доказано ефективно.

Подробности чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!