Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фортисимо Фамилия дава старт на нова поредица концерти - след Моцарт да се готвят импресионистите в музиката

В Деня на будителите програмата Фортисимо фамилия започва една нова поредица от образователни концерти, в която се представят по достъпен и запомнящ се начин големите композитори. И както си му е редът, тези концерти са с голям оркестър в голямата зала "България". И съвсем логично - започват с приказка за Моцарт. "Приказка за малкия Ото и Моцарт" ще бъде разказана утре от 11 часа, а ролите на Моцарт и Ото са "поверени" на Герасим Георгиев - Геро и Станимир Гъмов. И както има двама актьори-солисти, така има и двама музиканти солисти - Красимир Костадинов и Ясен Енчев - защото обоят и валдхорната ще играят важна роля в творбите на Моцарт, които имат за задача да впечатлят децата. Избрани фрагменти от неговите най-известни симфонии, от концерта му за обой... и още много музикални приказки, които на Моцарт определено са му се удавали. Диригентската палка ще бъде в ръцете на Максим Ешкенази.

Успоредно с това продължава поредицата за инструментите, която вече си има изградена публика от деца, които израстват с нея.

За новото и вече разработеното, за следващите композитори в поредицата, за два специални концерта - с рицари и с приказни змейове - ще разберете от интервюто на Лили Големинова със Светлина Терзиева, директор на Фортисимо Фамилия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!