Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще изготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила в страните от ЕС

| обновено на 07.03.15 в 12:18
Снимка: europa.eu


Европейската комисия ще изготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила в страните от Европейския съюз през втората половина на годината. Това съобщи комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен. Целта е да се види движението на работещите в общността, както и влиянието му върху системите за социална защита, поясни комисар Тисен: 

Това, което планираме за втората половина от годината, е изготвяне на пакет за мобилността. Първото, което ще се стараем да получим, е неговата картина - от коя към коя членка е движението и какви са последствията върху системата за социалната защита, както и какъв натиск упражнява той върху другите социални системи. Засега знаем само, че 3.3 на сто от хората са мобилни. В Съединените щати този процент е повече от 8.

43 комитета участват във възобновения социален диалог на европейско равнище. Според Мариан Тисен,  няма финансова стабилност без социална справедливост и социално включване: 

Както знаете, по време на кризата, социалният диалог не се водеше в пълния си потенциал и с тази нова комисия ние искаме да му дадем нова динамика. Нуждаем се от колективен трудов договор, който да даде важни общи решения както за работниците, така и за работодателите.

От финансовата криза най-лесно излязоха държавите от Европейския съюз, в които социалният диалог беше силен - този извод се наложи на конференцията, като за пример бяха дадени Скандинавските страни. Много от участниците отбелязаха, че този диалог е прекъснат в общността от 2005-та година, а три години по-късно идва финансовата криза, която разклаща силно националните икономики. Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис за направените първи стъпки в тази насока:

Както знаете, за първи път Европейската комисия има комисар, който ще отговаря специално за социалния диалог. А едно от обещанията, които направи нейният председател Юнкер, беше да постави на равна основа икономическите и социалните въпроси и така да усили ролята на социалния диалог.Икономическата и социалната политика са двата основни стълба, които крепят социалната и пазарна икономика на ЕС.

Според комисар Домбровскис, мерките за съживяване на европейската икономика непременно трябва да бъдат свързани с необходимите реформи, които да доведат до растеж и създаване на нови работни места:

Повече от ясно е, че Европа няма да постигне висок просперитет, без да постигне преди това високо ниво на конкурентноспособност.  От тази гледна точка структурните реформи са важни и може би са един от ключовите елементи, за да се придвижи Европа от много слабото икономическо възстановяване в момента и много слабия икономически растеж и съответно много слабото откриване на нови работни места към устойчивия и бърз икономически растеж  и съответно към създаването на много и устойчиви работни места.

Над 3 милиарда евро за заложени са социални цели в ЕС през следващите три години. Участниците в конференцията обаче подчертаха, че за да има реални резултати, трябва да има достъп до финансиране, усъвършенстване на правосъдната система, както и уважаване на автономността на социалните партньори.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!