Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ласло Бараняй: Стимулирането на частните инвестиции е фактор за икономическия ръст

| обновено на 22.03.15 в 12:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повечето условия за икономически растеж в България могат да се достигнат чрез стимулиране на частните инвестиции, каза в интервю за предаването "Неделя 150" вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй:

Чуждите инвестиции са втората част от въпроса. По-важният въпрос е как да се привличат изобщо частни инвестции. За да има повече частни инвестиции, трябва да има няколко важни фактора: икономическото състояние на страната, очакванията за развитието, политическата стабилност и много други.

Европейската инвестиционна банка работи с търговските банки, за да подпомогне кредитирането на малките и средни предприятия, отбеляза Баранай:

Проблемът не е в самия сектор, а в това как малките и средни предприятия могат да продадат проекта си, или казано по друг начин - да преминат през селекцията на банките. И трябва да знаем, че когато се оценява един проект, той се разглежда като част от икономиката и как той ще се отрази върху цялостната ситуация, например, като намаляване на безработицата.

Банката също така подкрепя съфинансирането на европейските проекти в инфраструктурата, енергетиката и околната среда.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!