Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ подкрепя задължителното гласуване

Чавдар Христов
Снимка: БГНЕС

Юристите на КНСБ смятат, че гласуването на избори трябва да е задължително и това да се запише в Конституцията. Синдикалистите настояват и за други промени, които да гарантират по безспорен начин трудови права като осигуряване, заплащане, отпуск и стачка.

КНСБ представи свой пакет от промени в Конституцията. Вицепрезидентът Чавдар Христов смята, че изборното право трябва да се обособи в отделна глава, а гласуването, освен право, да е и задължение.

Без гласуването не се реализира правото. При нереализирано право, тоест при негласуване, не действа член Първи, според който властта произтича от мен, от вас, властта не произтича от народа, а от една част от народа. Това е настоящето. Мен народът ме е избрал, аз от името на народа говоря. И това се казва при условие, че избирателната активност е 50, 60, 70.

Предлага се още депутати и министри да могат да бъдат отзовавани, ако определен брой избиратели го поискат, когато не се изпълняват основни задължения.


Юристът Иван Сотиров смята, че сега Конституцията не защитава основни права на хората:
Правото ми на здравно осигуряване. Това са права, а не тежки задължения, те са превърнати в по-тежки, примерно, от данъците. Сега се прокрадват други 15-годишни давности за неплатени здравни осигуровки, което не кореспондира с каквато и да е правна норма. Правомощията на държавните органи трябва обаче да бъдат разписани абсолютно едно към едно, за да не ги превишават. В този смисъл аз имам едни права, които държавата не може да превръща в тежест, която едва ли не да се наследява след това, ако някой не може да си плати здравните осигуровки, примерно с 15 години назад и наследниците му утре да плащат, което е безумие. В този смисъл Конституцията е погазена.
Мнението на експертите е, че в отделни текстове трябва по безспорен начин да се защити правото на отпуск, който да не може да се погасява по давност, както и правото на стачка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!