Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-рано през юни ще тръгне системата за еднодневни трудови договори

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Най-рано от юни ще заработи схемата за сключване на еднодневни трудови договори, които ще осигурят работа на близо 100 хиляди безработни. Така социалното министерство дава възможност на земеделските производители легално да наемат сезонни работници за прибирането на реколтата. 

Очаква се след гласуването на тези законодателни промени в бюджета годишно да постъпват 30 милиона лева повече от осигуровки и данъци. 

С еднодневните договори производителите на плодове и зеленчуци, както и на розовите насаждения ще си осигурят бърза работна ръка, а безработни, които досега са отказвали да работят, за да не загубят помощ, няма да са ощетени, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин:
Доходите, които получават по този еднодневен договор, няма да се включват в доходния текст, въз основа на който се изчислява дали има или няма право на енергийни помощи. Тези лица, които полагат такъв труд на еднодневни договори, да бъдат освободени от така наречения обществено полезен труд. Знаете, че за получаващите социална помощ има задължение за 14 дни в месеца. Със сключването на еднодневни договори това няма да се иска, без да се губи правото за получаване на социална помощ. Запазва се и регистрацията в бюрата по труда.
В НАП земеделците ще плащат предварително осигуровките за всеки договор, около 5 лева при минималната ставка за бранша, а ГИТ ще издава самия договор, който може и впоследствие на полето да се попълни с работника. Там ще се опишат дневната заплата, всички удръжки, а те ще са за пенсии, трудова злополука и здраве. Данъка работодателят ще плати по-късно, като отчете отново в НАП наетия. Отработеното време ще е само осигурителен, но не и трудов стаж. В рамките на годината всеки ще може да бъде наеман за не повече от 90 дни по тази схема. Предлага се и друга промяна в Кодекса на труда - гъвкаво работно време със задължително присъствие за определените часове в рамките на деня:
То може да бъде пет или шест часа, като на седмична база работещият трябва да се постарае да си отработи 35 часа, които са по Кодекса на труда.
Тази гъвкавост ще помогне на родители да гледат децата си или да се грижат за възрастен болен.

Идеята за създаването на еднодневен трудов договор  се проповядва от работодателски организации от доста време. Асоциацията на индустриалния капитал е вписала това предложение в основните си тези. Това е резултат на колективни преговори. Отношението на държавните институции беше изключително позитивно.

Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал. Той призова неродните представители да гласуват този законопроект във вида, в който той е предложен.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!