Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти по интегрални схеми за квантови компютри ще се търсят след 10-15 години

Снимка: БГНЕС

Специалисти по интегрални схеми за квантови компютри ще се търсят след 10 - 15 години и университетите трябва да поемат риска да открият специалности. Призивът дойде от Министерството на образованието.

Призивът идва в момент, в който на обсъждане са поставени промените в Закона за висшето образование. След като бъдат приети, се очаква Министерският съвет да има право да определя професионалните направления и защитените специалности, които ще финансира приоритетно, а други ще остави за платено обучение. Приоритетни за държавно финансиране ще са инженерните специалности, специалностите, свързани с информационните технологии и педагогическите специалности.

Вероятно държавата ще ореже финансирането на университети, които са открили неспецифични специалности като икономика, право, администрация.

Заместник-министърът на образованието и науката Николай Денков:

Общественият интерес е нарушен в това, че се дават обществени средства на данъкоплатци, които произвеждат студенти, които не могат да се реализират в това, за което са образовани. Повече от 50% от завършващите студенти през последните години работят на длъжности, които не изискват висше образование.


Сега във всички държавни и частни висши училища в България се обучават около 240 000 студенти.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!