Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици признават познанството си с Цветан Василев след появата на списък с посетителите му

| обновено на 14.05.15 в 15:17
Снимка: БГНЕС
Списък с имена на известни политици, които са посещавали банкера Цветан Василев, беше разпространен в медиите. Малко по-късно самият Василев отрече той да е публикувал списъка. Пред "Хоризонт" обаче, адвокатът на банкера Константин Симеонов потвърди автентичността на написаното, но беше категоричен, че написаното не е излязло от щаба на Цветан Василев.

По-скоро бих казал, че сега се намериха хора, които се кръстят, ако могат да се кръстят, че никога не са ходили при него. Не е лошо да се разбере, че те лъжат,
заяви адвокатът.

Според него списъкът е воден на ръка и това е нормална практика. Вероятно е изтекъл от охраната или рецепцията на банката, коментира още Симеонов и допълни: Според мен не е неприлично, че политици са ходили при г-н Василев, защото той е ръководел една от големите банки в страната. Сега обаче се намериха хора, които се кръстят, че никога не са ходили при него. Добре е да се знае, че те лъжат. Честно казано, ако разполагах аз с тази информация, щях да я разпратя аз, но щях да я разпратя официално!

В списъка фигурират имената на депутата от ДПС Йордан Цонев, председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Явор Куюмджиев от БСП, Румен Петков от АБВ и бившия лидер на ДСБ Иван Костов.

Още преди банкерът да отрече да е автор на списъка, част от посочените политици започнаха да обясняват познанствата си с него, но да отричат наличието на кредити или депозити от КТБ. Първи това направи премиерът Бойко Борисов:

Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора.

В списъка обаче присъства председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който засега не е коментирал темата.

В парламента депутатът от ДПС Йордан Цонев съобщи, че нито той, нито семейството му имат сметки в КТБ, а с Цветан Василев се познават от 90-те години, затова сега има послание към него:

Абсолютно чист съм. Няма да се спра в усилията си българският народ да научи, че този човек е нанесъл най-тежкия удар на българската финансова система през 96-а година, че го е направил съзнателно, че го е направил умишлено..


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също призна познанство и дори лични отношения, но не и банкови:

Аз се познавам с него сигурно от 16, 17 години и не само от банката. Ние сме били заедно по сватби, по кръщенета. В периода от 1998-а година насам съм се виждал с него сигурно сто пъти поне. Нямам бизнес. Ние сме имали малко по-различно отношение, сега да не влизам в такива подробности семейно-лични, нито съм теглил кредити, нито съм депозирал пари, нито аз, нито който и да е член от семейството ми, имам предвид братовчеди, братовчедки и т.н. Човек прави срещи там, където може да ги направи, защото пък по кафенетата е малко по-различно. Ходил съм да ходатайствам за много хора - да им се помогне за нещо - търсят  работата, с някакви контакти, лични услуги, помагал съм на едно издателство да издава книги.


Румен Петков от АБВ също отрече да е имал сметки в КТБ и се усъмни в автентичността на списъка:

По този начин спекулативно подхвърлен някакъв списък, а дали господин Василев е автор,  не мога да гадая и не е моя работа. Виждал съм се с господин Василев, той е отличаван от Федерацията по мотоциклетизъм и толкоз.


Малко след като обясниха отношенията си с Василев, самият той описа като "морална низост" пускането на списъка от негово име и отбеляза, че има над 300 опита за хакването на личния му сайт, който е единственият легитимен канал за комуникация с "независимите медии".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!