Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха правила за избор на гуверньор на БНБ

| обновено на 10.06.15 в 17:09
Снимка: Ивайло Михайлов

От днес тече 7-дневният срок, в който може да се предлагат кандидатури за управител на БНБ. Минути, след като приеха правилата за избор на гуверньор, от Патриотичния фронт номинираха ректора на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Григорий Вазов за поста. Другата вече известна официална номинация е на Димитър Радев, който има подкрепата на ГЕРБ.


Очаква се Реформаторският блок да излезе с позиция за Бисер Манолов. Той беше номиниран от "Движение България на гражданите", но снощи не е получил категорична подкрепа от останалите партньори в групата. Радан Кънев от ДСБ заяви:

Решението, което взехме, е да не бързаме с номинацията на групата с общата позиция, че е добре номинациите да бъдат от името на цялото парламентарно мнозинство, така че още от днес влизаме в консултации с ГЕРБ по всички предложени към настоящия момент или въобще завъртели се в публичното пространство кандидати.

Междувременно от Патриотичния фронт номинираха проф. Вазов за поста, като подчертаха, че през цялата си кариера е работил в България. Те категорично настояват всички кандидати да имат концепция за развитието на БНБ. Проф. Вазов не представи своята подробно, но подчерта

От краткосрочните цели най-приоритетно е да се реши проблема с надзора. След  като бъде решен проблема с надзора, от тук нататък  вече смятам, че нещата ще бъдат по добре.

Все още не е ясно дали БСП Лява България ще имат кандидат, каза Румен Гечев:

Ние сме обсъждали неформално възможности за такава кандидатура и за подуправители, но при всички случаи активно ще участваме в преговорите и с предложенията за формиране на управление на БНБ, както винаги е било досега.

Право да предлагат кандидати за БНБ имат парламентарните групи и независимите народни представители, но не и всеки отделен депутат.

Изборът на нов управител няма да се провали, дори Иван Искров да не си подаде оставката, каза Менда Стоянова. Тя влезе и в конфликт със сегашния управител, като го цитира, че оставката си щял да даде на 19-и юни.

Депутатите ще заседават извънредно във вторник, за да приемат окончателно промените в Закона за здравното осигуряване. В началото на днешното заседание депутатите отхвърлиха предложение на "Атака" за замразяване за 6 месеца на цените на тока и топлоенергията. Отхвърлено беше и предложението за разглеждане на проектозакон за обезвреждане на боеприпасите, както и за недопускане на имигранти в България. Бяха отхвърлени и предложения на БСП за разглеждане на промени, свързани с пенсионирането на работещи в първа и втора категория труд, както и предложение за промяна в Закона за ветераните от войните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!