Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят преиздадена книга за Левски на Васил Караиванов

Книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола” ще бъде представена от 18.30 часа в Регионалния исторически музей на площад „Съединение“.

Това е второ издание на книгата, направено от потомците на Васил Караиванов с усилията на неговия правнук Стефан. Първото издание е през 1987 година по повод 150-та годишнина от рождението на Левски. Творбата съдържа спомените на първия братовчед на Апостола - Васил Караиванов, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов.

За съжаление безценният архив на дядо ми, който съдържаше писма, снимки, спомени на родственици, документи, е изчезнал безследно и не е ясно дали все още се съхранява или е унищожен, разказа Стефан Караиванов. Той е праправнук на Апостола по майчина линия и е един от близо 30-те живи наследници на Дякона.

 „Това е може би най-достоверната книга за Левски, защото е написана по спомените на най-близкия му родственик – първия му братовчед Васил Караиванов, който е бил негов пръв съратник в революционната дейност“, обясни Стефан Караиванов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!