Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Няма време за оттегляне на законопроекта за промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Вероятно в четвъртък Народното събрание ще гласува декларация, в която да заяви, че ще направи промени в Конституцията в текстовете, по които има консенсус. Те са свързани със засилване на ролята на Инспектората на Висшия съдебния съвет, разделянето му на две колегии – съдийска и прокурорска, както и по темата с прекия избор на съдии и прокурори. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на партия АБВ. 

Според министър-председателя няма време за оттегляне на законопроекта на правителството.

Ръководството на АБВ е поискало да бъдат изтеглени от парламента промените в Конституцията и да се внесат нови с консенсусните предложения, заяви лидерът на партията Георги Първанов:

На този етап ние оставаме на позицията си, че това е постижимо чрез изтегляне на съществуващия проект и бърза преработка, консенсусна работа по нов законопроект, който би могло да бъде приет по-бързо, отколкото този, който този, който в момента е в движение.

Ще се надяваме да се приеме една декларация още в четвъртък, с която да се изчистят проблемите, които не получават подкрепа, и онези, които биха могли да бъдат консенсусно подкрепени.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма време за оттегляне на законопроекта на правителството:

Съдебната реформа е единствената от всичките, които изискват конституционно мнозинство. За да я има, трябва да съберем тези гласове. В момента аз една по една ще обиколя тези партии, които не са съгласни, за да намеря консенсус по тези три неща.

Във вторник министър-председателят ще се срещне с ДПС, а в сряда – с БСП, за да разбере може ли да разчита на тяхната подкрепа за промяната в Конституцията, защото, за да се случи това на първо четене в петък, са необходими 160 депутатски гласа.

Репортажът на Румяна Василева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!