Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от най-големите културно-просветни средища в София навършва 90 години

В Народно читалище “Г. С. Раковски” всеки се занимава с това, което обича и се чувства значим

Тук идват от 3 до 83-годишни, хвали се секретарят Ценцерушка Андреева и кани приятели и възпитаници на празничен концерт

Снимка: Георги Нейков
Тази вечер едно от най-големите софийски читалища - “Г. С. Раковски” в район "Илинден“, отбелязва годишнина и организира  празник за свои възпитаници и приятели.

Учредено е преди 90 години, на 10 октомври,  по инициатива на будни, родолюбиви и интелигентни млади мъже от квартал “Захарна фабрика”. В строителството му с труд са участвали много доброволци, но е имало и много дарения на материали, парични средства, книги - от хора с различни професии – аптекар, дърводелец, предприемач…

През 1948 година по решение на Столичния съвет построената читалищната сграда е отчуждена за детски дом, а на читалището се отрежда 1 декар за нова сграда. Новопостроеното импозантно здание е открито на 13 юли 1952 година. Разбира се, дори и по време на строителството дейността на самото читалище не затихва. И така – до ден днешен.

Секретарят на читалището Ценцерушка Андреева показва малка част от отличията на школата по класически балет

За да усети всекидневния живот на това културно-просветното средище Георги Нейков се срещна със секретаря на читалището Ценцерушка Андреева, разгледа изложбената зала, чиито стени са отрупани с отличия на различните школи – музикални, танцови, по изобразително изкуство…, научи и част от проблемите и получи покана за празничния концерт довечера. Чуйте.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!