Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписахме споразумението с Полша за ремонт на двигатели на МиГ-29

| обновено на 22.10.15 в 17:55
Снимка: www.mod.bg

Споразумение между правителството на Полша и правителството на България за логистична подкрепа на самолети МиГ-29 подписаха във Варшава министърът на отбраната Николай Ненчев и полският вицепремиер и министър на националната отбрана Томаш Шемоняк.

Споразумението предвижда в Полша да бъдат ремонтирани шест двигателя за самолети МиГ-29 на българските ВВС, след което ресурсът им до следващия ремонт ще бъде 350 часа или 8 години, а гаранцията ще бъде 24 месеца или 200 летателни часа, в зависимост от това кое събитие настъпи първо. Срокът за изпълнение за първите четири двигателя е 6 месеца след предоставянето им в ремонтното предприятие. 

Ремонтът на един двигател ще струва 1 023 000 евро. Всички разходи, свързани с транспорта на двигателите, предмет на споразумението, от и за България, са за сметка на полската страна. Заплащането на сумите за ремонт ще се извършва след приключване на неговото изпълнение, което става с приемане от българска страна на всеки един от ремонтираните двигатели.

Над 12 милиона лева ще получи Полша по споразумението. В него е предвидена възможност за допълнителни преговори за цялостна логистична поддръжка на изтребителите МиГ-29 и превеждането на самолетите към стандартите на НАТО.

Споразумението се подписва на фона на критиката от страна на руската фирма-производител, която казва, че ако Полша поеме ангажимента за изтребителите ни, тя ще ги счита за бракувани.

Представители на официалната делегация не показаха, че имат притеснения от изказвания на руската страна, а полският военен министър Томаш Шемоняк каза:

Това е един много сериозен избор да ремонтира първоначално двигателите, а после и цели самолети. За България това не е само избор на бизнес партньор, но и геополитически избор. Оценяваме смелият подход на министъра Ви, на правителството. Полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно навреме и качествено. По отношение на въпросите, които Русия постави с подписването на споразумението – знаете, че протестираха избора, но решението за споразумението е единствено на българското и полското правителство.

Министър Николай Ненчев добави:

Това не е просто един договор. Това е една заявка за дългосрочно сътрудничество, заявка от страна на България за много по тясна интеграция в рамките на ЕС и в НАТО. Това е геостратегическият избор на България. Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни, че е доволен от подписаното споразумение:

Усилията, които бяха положени, дават възможност и за глътка въздух на българските ВВС, на българската армия и като участници-членове на алианса да изпълняваме достойно ангажиментите си.

Целия репортаж на Добромир Видев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!