Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния и Сърбия с готовност да действат в една посока за кризата с мигрантите

| обновено на 22.10.15 в 20:50
Снимка: БГНЕС

България, Румъния и Сърбия са готови да действат в една посока по проблема с мигрантите. Тази готовност е заявена по време на тристранна среща на делегациите на комисиите по външна политика на парламентите на трите държави.

Отношенията между България, Румъния и Сърбия да действат в една посока по проблема с бежанците е добър пример как без да изграждаш стени, можеш да правиш мостове. Това каза заместник-председателят на парламента Димитър Главчев след срещата с председателите на комисиите по външните работи на парламентите на България Джема Грозданова, на Румъния Петру Филип и на Сърбия Александра Джурович.

Трябва да продължаваме в посоката, в която действаме досега, каза Димитър Главчев.

България подкрепя квотния принцип на този етап, но не смята, че това е дълготрайно решение на проблема. В неделя има среща относно миграцията, която е причинена от страните от Западните Балкани. България е дала своето становище на 6 октомври, каза и председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Тя добави, че една от основните предстоящи цели е да се подсили сътрудничеството между трите държави на ниво парламенти, като предстои приемане на съвместна декларация.

Основен акцент е разширяването на Европейския съюз и нашата пълна подкрепа от страна на България и Румъния за членството на Република Сърбия в Европейския съюз. Обсъдихме енергийните проекти, междусистемните газови връзки между България и Сърбия и България и Румъния. Разбира се, миграцията беше основна тема на двете срещи, като проблем за цяла Европа. В тази връзка, членството на България и Румъния в Шенген и нашата подготвеност за опазване на външната граница на Европейския съюз, каза още Джема Грозданова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!