Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митов: Въпросът със сваленият самолет трябва да се реши на двустранна основа между Турция и Русия

Ненчев: Няма опасност за националната сигурност след инцидента със сваления руски изтребител

| обновено на 25.11.15 в 18:13
Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

България държи на деескалацията по отношение на напрежението между Русия и Турция, което възникна след свалянето на  руски самолет. Коментарът направи министърът на външните работи Даниел Митов, след вчерашното заседание на страните членки на НАТО.

Не бива да се влиза в спирала от размяна на реплики и каквито и до било други действия, които биха могли да увеличат напрежението. Трябва да се реши въпросът на двустранна основа между Турция и Русия. За това призоваха абсолютно всички. Ясно е също така, че България много пъти е призовавала, аз съм го правил няколко пъти - и на съвет и публично в България,  Русия да координира действията си в Сирия с вече съществуващата коалиция срещу Ислямска държава. Това е изключително важно!

Военният министър Николай Ненчев увери, че няма пряка опасност за България след инцидента със сваления руски изтребител от турски самолет:

Няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България. България трябва да бъде особено умерена така, както и до момента, да има балансирана позиция. Обръщаме се към европейските институции и към нашите партньори от НАТО да проявят също необходимата мъдрост и да намерим изход и решение от този тежък казус чрез разговори и диалог. Вярвам в мъдростта на политическите лидери.

Темата за сваления изтребител беше дискутирана и в парламента. В специална декларация от ДПС подкрепиха призивите за сваляне на напрежението  между Русия и Турция,  а от Атака излязоха с декларация за осъждане на турската реакция срещу руския изтребител. За сдържана позиция призоваха от ГЕРБ и БСП

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!