Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нед Прайс: Няма военно решение за сирийския конфликт

| обновено на 05.12.15 в 11:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърденията на руския президент Владимир Путин, че Русия участва в общата битка с ИДИЛ в Сирия, не се покриват с делата му. Това заяви говорителят на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс в интервю за програма "Хоризонт":

Ние винаги сме казвали, че няма военно решение за сирийския конфликт. Трябва да има политически преход и този преход да включва излизането на Башар Асад от властта. Той загуби легитимност - ние винаги сме държали на тази позиция, а и страни от целия свят я споделят. Разбира се, не всички, като например, Русия. Но ние отбелязваме прогрес.

На въпрос за наличието на окуражителни знаци като решението на Германия да се присъедини към коалицията срещу "Ислямска държава" и изялвението на френския президент Франсоа Оланд, че самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще навлезе в Персийския залив, Нед Прайс отговори:

Да, ние виждаме доста окуражителни знаци през последните дни. Нека прибавя и това, че британците също се присъединиха. Ние окуражавахме партньорите ни да осъществяват ангажиментите си и видяхме, че това се случи. Но всички трябва да направим повече. Това е колективно предизвикателство и ние трябва да отговорим обединени по начин, който предполага не само удар по военни цели, но и с принос под други форми. 

Действията на Русия за отслабване на коалицията със сигурност са контрапродуктивни по отношение на целта да се  отслаби именно "Ислямска държава", обясни той:

Президентът ясно заяви, че е отворен към всяка страна, която иска да е част от коалицията, ако нейните цели са съвместими с нашите и ги допълват.  Ние чухме изявлението на президента Путин, че Русия е в общата битка срещу ИД, но не сме видели думите да се покриват с делата. Русия наистина предприе някои действия срещу групировката, но продължава да се фокусира върху сирийската опозиция като цяло. И тук е проблемът - ние имаме нужда от тази опозиция, за да сме част от общата коалиция срещу ИД. И опозицията трябва да получи власт, за да е част от политическия преход.

Ние не сме видели никакви доказателства, че Турция търгува с ИД, заяви Прайс:

Тези обвинения дойдоха от Русия, която подкрепя режима на Башар Асад, който, от своя страна, доведе до този вакуум във властта. Той пък, от своя страна, помогна за възхода на "Ислямска държава". Така че ако руснаците наистина искат да са конструктивен партньор, би трябвало да започнат да се фокусират изключително върху "Ислямска държава".

Прайс допълни още, че САЩ насърчават и Русия, и Турция да намалят напрежението помежду им:

Ние имаме нужда от Турция, която е важна част от общото усилие, по отношение укрепването на границата със Сирия. Също така обаче се нуждаем от това Турция и Русия да решат различията си по дипломатически път.

Той беше категоричен, че, докато ИД не бъде окончателно победена, тя ще продължи да бъде заплаха за страни като България и останалата част от света:  През последните дни, след трагичните събития в Париж, Бейрут, видяхме, че тази групировка прехвърля силите си отвъд границите. Затова трябва да отговорим заедно на това предизвикателство, така че да я унищожим и да не заплашва никого. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!