Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария продължава да подкрепя България за влизане в Шенгенското пространство

| обновено на 21.01.16 в 16:23
Министрите Петер Сиярто и Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Унгария продължава да смята, че България трябва да бъде приета в Шенгенското пространство, заяви  унгарският външен министър Петер Сиярто, който е на посещение у нас. Сиярто потвърди, че унгарският премиер Виктор Орбан ще посети идната седмица България.


Унгарският първи дипломат оцени постиженията на България по опазване на външната граница в ЕС и заяви:
Никой в ЕС не може да каже, че България не е подготвена за такава криза. Смятам, че трябва да се инициира присъединяването на България към Шенгенското пространство. Гърция не може да защити Европа, но Македония и България могат.

По повод поредния инцидент с бежанци на македонската граница и какви мерки ще предприеме България в този случай, министър Митов каза: 
Аз настоявам да се отделя повече внимание на външните граници на Европейския съюз. Границата на Гърция, външната граница на Европейския съюз от гръцка страна, да се установи стриктен контрол върху нея.

На въпрос как оценява официалното спиране на проекта „Южен поток“, министър Сиярто изрази съжаление за това решение, като добави, че в Европейския съюз има двоен стандарт по отношение на газопроводите "Северен поток" и "Южен поток".

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!