Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Бийтълс - "I Want to Hold Your Hand"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме песента, с която точно на 1 февруари (но 1964 година) "Бийтълс" за първи път стават номер едно в САЩ.

"I Want to Hold Your Hand" излиза във Великобритания на 29 ноември 1963 и не стига на секундата първата позиция в класациите само защото там в момента се е "настанила" друга тяхна песен - "She Loves You”. Но след две седмици "Искам да държа ръката ти" вече е първа в родната за „Бийтълс“ Англия и остава в класациите там в продължение на 21 седмици. В Щатите песента влиза в Билборд хот 100 на 13 януари на 45 позиция и на 1 февруари поставя началото на "британската инвазия" с първата си позиция.

В Америка "I Want to Hold Your Hand" излиза и като част от албума Meet the Beatles - албум, който "побеждава" сингъла по продажби, нещо невиждано до този момент в САЩ. Песента поставя началото на една безпрецедентна поредица от 7 песни на Бийтълс, които достигат върха в класацията на Билборд - и до ден-днешен това си остава рекорд.

След "I Want to Hold Your Hand” следват  "She Loves You", "Can't Buy Me Love", "Love Me Do", "A Hard Day's Night", "I Feel Fine", and "Eight Days a Week". Всички те са написани от дуета Ленън-Маккартни и в това отношение също нямат аналог - най-много песни от един и същи автор, стигали номер едно в рамките на една календарна година. 1964 определено е годината на "Бийтълс".

Въпреки това "I Want to Hold Your Hand” не успява да спечели Грами за песен на годината, "победена" от "Girl from Ipanema”. Но се превръща в най-продаваната песен на "Бийтълс" и влиза във всички класации за песни, променили хода на историята. И останали незабравими...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!