Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат първия вот на недоверие към втория кабинет на Борисов

| обновено на 17.02.16 в 07:35
Снимка: БГНЕС
Парламентът ще обсъжда внесения от 69 народни представители от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството заради водената от кабинета здравна политика.

Опозицията се надява вотът да бъде подкрепен, въпреки че е наясно, че това няма как да стане. Надеждата на БСП и ДПС обаче е, че след дебатите ще има корекция в здравната политика. Според тях тя е изключително неправилна и несистематизирана.

Командно-административният подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца, е вреден за българските граждани, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов. Според него няма как лекарите у нас да са доволни и да работят спокойно. От друга страна, казва Адемов, българските пациенти също са притеснени и прибавя към всичко това и проблемите с лекарствената политика.

Вотът не се иска само за смяна на здравния министър, а на цялото правителство, което утвърждава водената здравна политика
, коментира депутатът от БСП д-р Емил Райнов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрази съмнение в сериозността на мотивите към вота. Той е убеден, че този вот няма да успее.

Гласуването на вота на недоверие към правителството ще се проведе най-рано 24 часа след края на дебатите – най-вероятно в петък. За да бъде успешен, за него трябва да гласуват 121 народни представители. Опозицията има възможност да събере най-много 96 гласа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!