Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС реши: Армията ще участва в охраната по границата

| обновено на 25.02.16 в 12:16
Снимка: БГНЕС

Армията вече ще може да се включва в охраната на държавната граница. Това решиха окончателно депутатите с промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Депутатите приеха решението единодушно. Министърът на отбраната ще определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите по предложение на началника на отбраната, беше записано в текстовете. Министърът на отбраната Николай Ненчев увери, че вече има договорка с вътрешното министерство как да се действа:

Имаме чудесни взаимоотношения с министър Бъчварова. Финализирали сме всички въпроси, имаме готовност да се включим във всеки един конкретен момент и да подпомогнем, но нека ясно да го кажа, водещи в този случай са МВР и Границна полиция.

Ненчев допълни, че военните са готови да бъдат изпратени тогава:

Когато това е необходимо. Имам готовност да подпиша във всеки един момент заповед, в която ще възложа ангажимента на началника на отбраната, на командира на съвместното командване на силите, за да предприемат всички необходими действия там, където е необходимо, когато се касае за нарушаване на правилата и законите, които под една или друга форма регламентират статута и охраната на българската граница.

Изпълнението на тези задачи ще се възлага на въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който ще се определя и финансовото, и ресурсното осигуряване на участието им. По предложение на началника на отбраната, военният министър ще определя правила за използване на сила при изпълнението на тези задачи. 

Според бившия министър на отбраната Бойко Ноев от тук нататък преди всичко трябва да се помисли за военните, които ще бъдат изпратени на границата:

Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта, тия дрипави палатки, както хвърлиха полицаите, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива с найлони по границите, това ще бъде едно падение за държавата. Едно национално предателство. Когато правителството започнат да планират, отсега да започнат да строят удобни условия за живот, да ги оборудват с подходящите средства, и най-важното – да ги обучат по начин, по който те да могат адекватно да реагират при съответна заплаха, ако такава възникне.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Михо Михов коментира, че не е ясно кой ще командва въоръжените сили по границата:

И се надявам, че във втората промяна, Министерският съвет взема това решение с нарочен акт, в който трябва да се окажат не само ресурсите, но и координацията, взаимодействието, да се знае кой по веригата отговаря. Ако мен питате, мисля, че войник не бива да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник?

Заместник- министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви, че се уточняват правилата за използваното на въоръжените сили:

Текат разговори с Министерство на отбраната. С приетия днес законопроект трябва да бъдат определени и правилата за ползването на сила от страна на въоръжените сили, надявам се в най-близко бъдеще да бъдат определени тези правила и в зависимост от миграционния натиск да участват военнослужещите в охраната на държавните граници.

Прави се всичко необходимо да има едни нормални условия, както за служителите на МВР, така и, надявам се, за военнослужещите от въоръжените сили на Република България.

Бившият военен министър Ангел Найденов коментира, че министърът на отбраната трябва да командва военните формирования:

За мен няма никакво съмнение, че този, който трябва да командва военните формирования, е министърът на отбраната, респективно, началникът на отбраната, и командирите на военните. Тези текстове, които бяха свързани с предложение дейността да се координира от главния секретар на МВР, мисля, че бяха неработещи и основанията бяха отхвърлени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!