Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Били Джоел - "River of Dreams"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме рожденика Били Джоел - най-сериозният конкурент на Елтън Джон за "титлата" най-добър пианист сред  рок звездите.

Роден е на 9 май 1939 година в Ню Йорк, но "гените" му са съвсем европейски. Баща му е немски класически пианист, който емигрира първо в Швейцария, и оттам - през Куба - в САЩ. Майката на Били Джоел пък е британка. От малък Били ходи (макар е неохотно) уроци по пиано. Голямата му "любов" обаче се оказва... боксът и той немалко години се състезава успешно на аматьорско ниво макар.

И другата му голяма любов, далеч по-устойчива е рока и ритъм енд блуса. Още първият албум на Били Джоел със съвсем не случайното име "Piano Man' му дава летящ старт и днес той е третият най-продаван солов изпълнител САЩ, а според последната класация за доходите на звездите 77-годишния Били Джоел е четвърти по доходи за 2015 след Тейлър Суифт, кънтраджията Кени Чесни и "Ролинг Стоунс".

Ние днес ще слушаме песента "River of Dreams" от едноименния албум. И албумът, и песента са номинирани за "Грами", песента "губи" от I Will Alwasy Love You на Уитни Хюстън. Но Били Джоел си има 6 Грамита от 23 номинации.

Ето го днес - на рождения му ден!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!