Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години група "Тангра" отново излиза на сцената

БНР Новини
Основателят на "Тангра" Константин Марков
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Тангра! Онази Тангра с Дани Ганчев, Стенли, Косьо Марков, която "прекрои" 80-те години в родната музика. Тази Тангра се събира отново - 30 години след последния си концерт (паметен) в зала "Фестивална".
Какво ще се случва сега - това разказва Константин Марков в студиото на сутрешното ни "Радиокафе". Оказва се, че габровци ще са първите, които ще чуят Тангра в новия формат - а именно, споменатите Дани, Стенли и Косьо плюс двама музиканти от GravityCo - само след два дни, на 21 май на площада в града. Следват два "бутикови концерта" на 24 юни в София, на които ще бъдат представени новите "Тангра идеи и планове" и връхната точка на всичко е на 1 декември, когато е големият концерт в зала 1 на НДК. Междувременно се готви и албум с наново записани "стари" песни, но и с много нови. Защото за тези 30 години само аз имам записани идеи за близо 100 песни (думи на Косьо Марков).
Разговорът тече двупластово - за някогашните времена, за експериментите, за новаторството, за проблемите с комисиите и текстовете (и на "Бъди, какъвто си", и на "Оловният войник", като при това понякога не ставаше дума за дадена фраза, нито дори за отделна дума, а за далечен нюанс или оттенък - спомня си Константин Марков). Добавя, че е много щастлив от събирането на групата - идея, която са имали от няколко години, но фактът, че трима от тях са били (предимно) в чужбина е бил сериозна пречка. E, сега Дани Ганчев си е (повечето време) в България и вече му е дошло времето на събирането. Тангра сами са си продуценти (нещо, с което, освен с радио, се е занимавал Косьо Марков през тези 30 години) и сами ще трябва да се справят с тежката задача да отсеят коя от многобройните им (трупани през годините) идеи да остане в предстоящия албум. Чуйте разговора.. и песните (избрани от него - "Жулиета" и "Оловният войник"), за които ни е трудно да повярваме, че са писани преди 30 и повече години. Определено са "надбягали времето"!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!