Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С два митинга в Джебел отбелязаха годишнина от протестите срещу тоталитарния режим

| обновено на 19.05.16 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Заедно приключиха двата паралелни митинга в Джебел, на които се отбеляза официалният празник на общината. На единия присъства лидерът на ДОСТ Лютви Местан, а на другия – председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и цялото ръководство на партията. В града се стекоха над десет хиляди симпатизанти на двете партии. Заради опасност от провокации проявите бяха охранявани от полиция и жандармерия. 
Проявите преминаха без никакви инциденти. ДПС привлече симпатизанти от почти всички райони в страната, които буквално заляха централният площад на Джебел. Те посрещнаха с мощни освирквания лидера на ДОСТ Лютви Местан. Освиркан беше и кметът на Джебел Бахри Юмер, един от основателите на ДОСТ. Лютви Местан така и не се качи на трибуната.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше единственият, който говори на алтернативния митинг, организиран от партията. В ДПС няма място за предатели, обяви той и призова за незабавни предсрочни парламентарни избори. Карадайъ и ръководството на ДПС бяха съпровождани с бурни аплодисменти.

 Днес всички в Джебел разбраха какво е ДПС, така и след изборите всички ще видят, включително и ментетата,  защото  скъпи приятели, предателите нямат място при вас.

Мустафа Карадайъ смята, че с проявата си в Джебел ДПС отново е доказало своята тежест като политическа партия. Според него, на политическата нестабилност в страната трябва да бъде сложен край:

За  стабилността, за сигурността на нашата родина, ако е възможно час по-скоро да отидем на избори, защото без ДПС няма стабилност

Лютви Местан определи случилото се в Джебел като мръсна провокация. Това е началото и края на ДПС, каза още той. Според него партията в момента носи белезите на тоталитарна партия.
Над двеста жандармеристи охраняваха плътно двете прояви. Полицейски кордони имаше и около трибуната и околните улици. На митингите присъстваха и много делегации от съседна Турция, които до последния момент се колебаеха към коя от двете партии да се присъединят.


С тези митинги в Джебел се отбелязват 27 години от протестите на местните жители срещу тоталитарния режим. Единият митинг е организиран от фондация "19 май" и общината, чийто кмет Бахри Юмер е сред учредителите на партия ДОСТ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!