Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителен процент за българска музика в ефира - за и против

Снимка: Архив
Това е едно много интересно гостуване в сутрешното ни "Радиокафе" на Павлина Величкова, изпълнителен директор на Българската музикална асоциация. Наскоро се проведе кръгла маса, по инициатива именно на тази организация, на която бяха представени и коментирани всички гледни точки от наистина широк кръг заинтересовани. Темата за фиксирания процент българска музика, така че тя да звучи повече - като в случая става дума не само за обществените медии, но и за частните музикални радиостанции, е обвързана дълбоко с качеството на родната продукция и е въпрос наистина сложен. Защото истински добрите постижения в "мейнстрийм" стиловете имат шанс да звучат повече и получава своя "ефир". Но и тук многообразието и широтата на избора има как да се подобрят. Но какво става с по-специфичните и некомерсиални жанрове?!

Ще чуете много балансирания коментар на Павлина Величкова, както и много примери, свързани с други държави - като Словакия, където такъв задължителен процент бе въведен наскоро и вече има множество искания "за изключения" от наложените правила, което показва, че това може би не е най-добрата практика.
И все пак, тя съществува - и във Франция, и в Канада, но там музикалното "производство" е много силно и с традиции, и позиции на световната сила. Важно е обаче, подчертава Павлина Величкова, която е и преподавател в музикалния департамент на НБУ, и организатор на фестивали и събития, важно е да се говори по темата, да се търси добрия вариант за реална подкрепа на хубавата българска музика - на всички етапи от нейното създаване и разпространение. И решението ще дойде.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Павлина Величкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!