Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Митева - за радиооркестъра и "малките големи" солисти от Националното музикално училище

Симфоничният оркестър на БНР закрива своя сезон с един специален концерт, в който солистите са от първи до 12 клас. Те са ученици в Националното музикално училище в София и са само част от талантливите, изявените, с ярко сценично присъствие млади български музиканти.

Истински празник на младостта - с тези думи започна разговорът ни с Милка Митева, директор на НМУ.

Тя представя всеки от деветимата солисти, разказва за връзката между музикалното училище и Българското национално радио, коментираме ученическия живот в "музикалното", който е много различен от този в другите училища и как децата там хем се явяват на матури и външни оценявания, хем имат специфични изпити и отделни матури, хем междувременно свирят на концерти като този с радиооркестъра тази вечер в зала "България". Става дума за отличното представяне и тази година на учениците от НМУ, но и за самите матури, включително и по математика, защото се оказа, че Милка Митева неведнъж като (блестяща) ученичка по пиано, се е явявала и на олимпиади по математика. Естествено, засягаме и теми като естеството на музикалното образование и фактът, че такъв тип "чисто" музикално училище има в много малко страни и едва сега в държави като Белгия мислят за създаването му, при това идвайки за "ноу-хау" в България - и за самите музикални програми, и за цялостната организация.

И завършваме с факта, че учениците от Националното музикално училище не просто ги приемат в най-елитните университети, но ги приемат на първите места.

А доказателството за тяхната класа можете да чуете довечера от 19 часа в зала "България" -  под палката на Росен Гергов, самият той възпитаник на Националното музикално училище в София, при това в класа по пиано именно на Милка Митева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!