Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

The Kinks - "Sunny Afternoon"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една слънчева следобедна песен. Тя се появява преди 50 години, горе-долу по това време, на 3 юни 1966. Нарича се "Sunny Afternoon" и е един от най-успешните сингли на групата "The Kinks"", една от най-успешните британски банди през 60-те, част от така наречената британска инвазия и така характерния британски "звук".

Създадена е от двама братя - Рей и Дейв Дейвис, като Рей е основаната фигура - вокалист, китарист и автор на повечето песни на "The Kinks", включително и на днешната незабравима  "Sunny Afternoon".

Въпреки лежерното си слънчево заглавие, в нея (както и в създадената по същото време The Taxman на Бийтълс) става дума за прогресиращите данъци на тогавашното правителство на лейбъристите. Рей Дейвис си спомня как я композира - в дома си, на току-що закупеното му ново пиано, докато едногодишната му дъщеричка пълзи наоколо. "И носех поло" - по британски иронично добавя той. Тогавва Рей е бил под влиянието едновременно на музиката на Франк Синатра, Глен Милър, Боб Дилн и Бах.

"Sunny Afternoon" става номер едно в Англия още през юли, а в Америка стига до Топ 20.. и остава една от най-запомнящите се песни на 60-те. "The Kinks" и "Sunny Afternoon"!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!