Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Рубетс - "Sugar Baby Love"


Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме дебютния сингъл на английската група "Рубетс". Записан през есента на 1973, той е издаден през 1974 и успехът е светкавичен, продадени са 10 милиона копия.

"Sugar Baby Love" си остава първата и единствена песен на "Рубетс", която става номер едно във Великобритания. Тя "хваща" финала на глем-рок времената, а впечатляващото в нея са може би вокалите на Пол да Винчи (това, естествено, е псевдоним, истинското му име е Пол Ленард Прюър), който по това време дори не е постоянен член на групата, но го канят заради трите октави, който той "покрива" без усилие.

Автори на  "Sugar Baby Love" са Уейн Бикертън и Тони Уодингтън, които пък са част от "Четворката на Пит Бест" (Пит Бест, ще се сетите, може би, е първият барабанист на "Бийтълс", преди Ринго Стар). Те пишат песента първоначално с идеята за Евровизия, но вместо това я предлагат на редица музиканти, които отказват да я изпеят. Тогава Уейн и Тони събират група от студийни музиканти, които (именно за  "Sugar Baby Love") формират "Рубетс".

Песента става голям хит и в Източна Европа, своя версии прави Карел Гот, а у нас "Тоника" я записват със заглавие "Светлина". С  "Sugar Baby Love" започва филма "Закуска на Плутон" на Нийл Джордан, тя звучи и в "Сватбата на Мюриъл" с Тони Колет.

И непрестанно е звучала по радиото през 1974 - с нея "Рубетс" влизат в нашата рубрика "Незабравимите", след като неведнъж са гостували и в България (за последно през 2003 в Банско).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!