Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На концерт на Боби Йоцов в търсене на хармония или как музиката и футбола са "на една тераса разстояние"

Боби Йоцов

Боби Йоцов е от семейство с традиции. Майка - пианистка, баща - обоист, брат му Христо е един от знаковите родни джазмени. Но не само... Именно от широките музикални територии започва разговора ни в сутрешното "Радиокафе".

Самият Боби Йоцов е един от най-добрите кларинетисти у нас, преподава и в музикалното училище, и в Музикалната академия. Поводът е концертът му тази вечер в "Студио 5" с пианистката Огняна Соколова. Заглавието на концерта е "Хармония"  - "защото това е, което всички търсим - хармония, в живота, вътре в нас". Програма с произведения няма - оказва се, че това е практика от известно време за Боби Йоцов, който е убеден, че хората отиват да слушат даден изпълнител, защото му вярват, а не заради това, което е избрал да свири в конкретния случай. Нестандартен събеседник, при него няма "празни думи" и казионни отговори.

Чуйте го, идете и на концерта - часът е 18.30, "защото човек трябва да има време да отиде, да се настани, да пийне нещо" - обяснява той и разсъждаваме заедно за социалния аспект на ходене на концерти. Както и за "съжителството" с европейското по футбол и как такъв един концерт може да е алтернатива, но също и за възможността след неговия края, да направиш няколко крачки и да "догледаш мача".

Все пак Боби Йоцов "издава" една творба, която ще се изпълни - тя е написана от Ангел Заберски - син специално за Боби и Огняна само преди месец и вече е записана за известна италианска компания. И тя (творбата) не е толкова свързана с джаза, колкото очакваме, а по-скоро показва романтичната страна на Ачо Заберски.

Чуйте интервюто - в него става дума и за българската секция на Световната кларинетна организация, секция, на която отскоро Боби Йоцов е председател, и за децата и студентите, които учат кларинет, защо голямата музика е за избрани и колко е важно един преподавател да дава реална оценка за възможностите на своя ученик, независимо от родителските амбиции. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!