Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Елтън Джон - Crocodile Rock

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме още един "сър" - Елтън Джон и първата негова песен, която става номер едно в САЩ. Записана е през лятото на 1972 във Франция, но излиза едва в края на есента. Нарича се "Crocodile Rock", композирана си е от Елтън Джон, а текстът (както обикновено за тогава) е на Бърни Топин.

"Crocodile Rock" е сингълът, обявяващ предстоящото издаване на албума с интригуващо заглавие "Не стреляйте по мен, аз съм само пианиста". Със сигурност Елтън Джон е сред най-добрите пианисти в "света на рока" и пак със сигурност неговия "крокодилски рок" е не само със златен, но и със платинен статут.

В нея се пее с носталгия за времето, когато "рокендролът беше беше млад", за срещите тогава и за невинността и младежкия ентусиазъм на "онова време". Написването й е провокирано от една австралийска група, която Елтън Джон "открива" по време на турнето си в Австралия - Daddy Cool и песента им "Eagle Rock". Изобщо в целия "Crocodile Rock" се усеща полъха на 60-те, има елементи от няколко песни, включително и от "Speedy Gonzales" на Пат Буун в припева.

По този повод година след огромния успех на "Crocodile Rock" е заведено дело от Бъди Кай, композиторът на "бързата Гонзалес" - дело, което завършва със споразумение. Иначе, както обикновено, Елтън Джон си изпява сам всички бек-вокали в песента, включително и фалцета.

Но стига история и задкулисие, ето я песента - "Crocodile Rock" и един от големите футболни фенове сред рокаджиите, Елтън Джон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!