Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Joe Dassin - Les Champs Elysees

| обновено на 17.06.16 в 14:50
Днес в рубриката "Незабравимите" ще отидем във Франция, и по-точно в Париж и ще се разходим из Елисейските полета - булевардът "Шанз-Елизе", който се простира от площад Конкорд до площад Шарл де Гол, където е разположена Триумфалната арка.

Емблематична е песента, която възпява тази френска улица, символ на шика и високата класа. Но, както се оказва, тя съвсем не е френска, а е написана и записана от една британска група -  Джейсън Крест под името WaterlooRoad. Издават я през 1969, има известен успех, но добре, че я чува Жо Дасен. Не само я чува, но и я записва с прекрасния френски текст, създаден от Пиер Делано, един от най-големите текстописци (писал е думите на песни на Едит Пиаф, Жак Брел, създател на концепцията на френското радио Europa 1.

И в края на същата тази 1969 излиза версията на Жо Дасен, изключително успешна е тя из цяла Европа и оттогава шества като един от символите на френския шансон, разказвайки за този прекрасен френски булевард, където дали в слънце или дъжд, дали на обяд или в полунощ, винаги можете да откриете всичко, което търсите.

Жо Дасен и "Шанз'Елизе"...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!