Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък в зала „Света София“ с вход свободен

Един необикновен концерт, който събира Струнен Арт Квартет и Георги Черкин

БНР Новини
Даниел Тригнов е музикант с размах. Афиши, програми за концерти, флайери – всичко обича да прави сам и то по американски тертип, с много енергия и позитивизъм. Отличен цигулар, учил, живял и работил отвъд океана, от няколко години той се е „прехвърлил“ на родна територия. И концертът сега в петък, на 24 юни, представлява само една „брънка“ в проектите, с които жонглира Даниел и в които привлича (и увлича) много други интересни музиканти. Специален гост в концерта ще бъде Георги Черкин, защото проявата е от поредицата „Златните рояли“, представяща четиримата пианисти, които успяха ме веднъж, а два пъти да напълнят зала 1 на НДК, съчетавайки по елегантен начин джаза и класиката (останалите трима, предполагам знаете, са Живко Петров, Иван Янъков и Ачо Заберски).

В сутрешното „Радиокафе“ на Радио София студио 4 на БНР беше пълно с гости, с които да разкажем за предстоящия концерт, получи се една чудесна атмосфера. Чуйте разговора с Даниел Трингов, Георги Черкин (който пристигна с мотор, едно от не така типичните увлечения представите на хората за класически пианист), цигуларката Адриана Точева и двете виолончелистки – Сифей Уен (САЩ) и Румяна Гавадинова. Оказва се, че концертът на 24 юни от 19 часа е много повече от обичаен концерт – от една страна Струнния Арт Квартет ще представи една интересна и много трудна програма (която вече са свирили в родния на Даниел Трингов Казанлък и в Пловдив), която започва с ла-мажорната соната за цигулка и пиано от Цезар Франк (с много предизвикателства – и ансамблово, и конкретно при пианисти – „но нали той е Златния роял“ – закачат се с него останалите), продължава със Сонатата в ми минор за чело и пиано от Брамс, „Малка нощна музика“ на Моцарт – творба, която въпреки че е едно от най-известните и разпознаваеми „лица“ на класическата музика, е изпълнено с предизвикателства от всякакъв характер, а и „всичко толкова добре го познават, че само един тон да се изсвириш, ще се чуе“), а финалът събира всички участници в концерта, които до този момент са се представяли в различни комбинации, за клавирния квинтет опус 44 от Шуман.

СнимкаКонцертът на Струнен Арт Квартет със „златния гост“ Георги Черкин ще бъде в зала „Света София“ (в сградата, която е позната все още на всички като „партийния дом“) от 19 часа, като това е последното събитие там преди затварянето ѝ за грандиозния ремонт, който ще я превърне в основния „дом“ на председателството на България на ЕС. „Така че концертът ни всякак ще е исторически – смее се Даниел Трингов. За Георги Черкин пък тази зала е свързана със спомените му от времето, когато за известно време беше „дом“ за Софийската филхармония, по време на ремонта на зала „България“. Според него залата е с много хубава акустика, а очаква с любопитство и рояла „Фьорстер“. Но като стана дума за рояли, в това отношение Даниел Трингов има много амбициозни планове – за истински златни рояли „Фиацоли“ и концерти е залата, носеща тяхното име в Италия.

Какво друго ще се случи на 24 юни, в петък – на всички, които отидат (а входът е свободен), ще бъдат раздадени специални програми, които ще дадат бъдещи привилегии при излизането на двойния диск (първият студиен албум) на Струнен Арт квартет. Той ще носи задълбоченото име „Книга първа. Създаването“. Ще бъде представена и дейността на фондацията „Глобъл Арт Юниън“, която ще се занимава не само с импресарска дейност (изключително необходима у нас, според Трингов, и то с американски темпове и похвати), но и със защита на правата на музикантите в България.

Ако си мислите, че изброените проекти са много, да добавя, че има и още един – нов оркестър, само от дами, оркестър, който в края на тази година ще направи своя дебют с програма, която ще покрива доста широк музикален периметър.

И още нещо интересно, което ще чуете в разговора – Струнен Арт квартет е наистина необикновен, или „арт“, защото в него няма виола, а две виолончели. Сифей Уен „изпълнява“ ролята на виолата (тя при пристигането си в България изпълнява със „Софийски солисти“ Годишните времена на Вивалди на виолончело, в оригиналните тоналности.

Така че при концертите на Даниел Трингов и приятели нищо не е обичайно. В този ред на мисли, да знаете, че ако решите да отидете сега на 24 юни в зала „Света София“, бъдете там по-рано, защото се минава през проверки за влизане, като на летището.

Чуйте радио срещата на Лили Големинова с музикантите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!