Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Шилер: Великобритания използва спасителна лодка преди корабът да се удари в айсберга

| обновено на 25.06.16 в 11:02
Снимка: БГНЕС


Всички сме наясно, че Европейският съюз е повреден. Проблемът е, че той явно не иска да поправи собствените си грешки и продължава да играе ролята на все по-силен съюз. Когато повечето хора тук решиха да се присъединят към него, съществуваше общия пазар, който беше зона за свободна търговия. Ние не се присъединихме към по-обвързващ съюз или по-точно към Брюксел, който се контролира от Германия, за да създава наши закони.  

Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" специалистът по външна политика и дипломация от Лондонския университет Барингтън Шилер.

Имаме свои закони, но законите на ЕС се разрастват и ние не можем да им смогнем. Един от големите проблеми е трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, което ще се сключи между Брюксел и Вашингтон. Един от основните му аспекти засяга отворения пазар за медицинско обслужване, а той е в абсолютен конфликт  с националните здравни системи. Той позволява на американските компании да съдят националната здравна система на Великобритания по американските закони, ако тя не отвори пазара си.  


С вота си за излизане от Европейския съюз, Великобритания, подобно на "Титаник", е използвала една от малкото спасителни лодки, преди корабът да се удари в айсберга
Тази ситуация много прилича на потъването на "Титаник". Ако айсбергът се вижда, Великобритания трябва ли да чака корабът да се удари в него, или да скочи в първата спасителна лодка. Ние не можем да плаваме в собствени води. Можем да правим собствени сделки, но това не ни се позволява. Ние се отказахме от собствената си външна политика, защото Европейският съюз е външнополитическият актьор".
Според Шилер, страната няма проблем с имиграцията.

Проблемът е там, че не можем да наемем висококвалифицирани хора, например от Америка, защото трябва да наемем много други от Европейския съюз. Когато си собственик на компания, ти трябва да можеш да решиш кого да наемеш.
Има висококвалифицирани работници и в Европейския съюз, но не мисля, че трябва да сме член на ЕС, за да наемем хора от България.


Запитан дали желанието на Северна Ирландия и Шотландия да останат в ЕС няма да доведе до излизането им от Великобритания, експертът заяви:

Очевидно това ще бъде проблем. Но той не е само за Великобритания. Мисля, че се връщаме към положението на градовете държави. Може би Шотландия ще поиска да се присъедини към ЕС и това е нейно право. Бил Клинтън казваше: "Икономиката, глупако". Аз обаче мисля, че има значение и чувството за суверенитет.

Просто стигнахме до тази ситуация, когато приехме ЕС като лекарство и то толкова дълго време, че се боим да живеем без него. Има други страни като Норвегия, които не са в тази общност и живеят много добре. Никъде в политическата наука не се твърди, че единственият път към успеха е през членството там. Ние сме все още в Г7 и имаме още много връзки. Просто нямаме нужда от дублиране. Европейският съюз иска да създава европейска армия. На нас тя не ни трябва, ние сме в НАТО. Просто това ще ни струва още пари.


Цялото интервю от предаването "Събота 150 можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!