Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Румен Радев е кандидатурата на левицата за президент

| обновено на 10.08.16 в 15:16
Снимка: личен архив
Командирът на Военновъздушните сили генерал Румен Радев е общата кандидатура на левицата за президент. Това стана ясно на среща на ръководствата на БСП и АБВ в парламента.

Окончателното решение за кандидата за държавен глава ще бъде взето на пленум на БСП и на заседание на ръководния орган на партия АБВ - стана ясно след срещата днес. Едва след това ще бъде решено и кой да бъде кандидатът на левицата за вицепрезидент.

Относно кандидатурата на ген. Румен Радев председателят на социалистите Корнелия Нинова коментира:

След обсъждането днес на имената се доближаваме двете партии до една възможна обща кандидатура - тази на ген. Румен Радев. Разбира се, това не приключва въпроса. Ние ще проведем своя Национален съвет, на който ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване всичките имена: Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Таско Ерменков, Марио Трайков, Мая Манолова, Румен Радев, при положение, че дотогава се отстранят процесуалните пречки, за които вчера ви информирахме.

Председателят на АБВ Георги Първанов подчерта, че ген. Радев е силна кандидатура:

Ние от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури - моята и на господин Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген. Радев е не просто равно отдалечена или равно приближена, но това е една силна, убедителна кандидатура, която има всички шансове да спечели предстоящите президентски избори.

По повод твърденията на председателя на "Движение 21" Татяна Дончева в нейно интервю в ефира на "Нова телевизия", че ген.Румен Радев е номинация за президент на БСП от бизнескръг, свързан с оръжейното лоби, който трябва да уреди сметките на социалистическата партия, Корнелия Нинова заяви:

Очевидно в тази кампания няма да се промени грозната българска практика да се води черна, мръсна кампания по време на избори. Ние в такава кампания няма да влезем, в стил "Татяна Дончева". 

На свой ред Георги Първанов коментира:

Компромати ще има много. Ако някой има нещо да каже, да го каже поименно, с фактите, за да се отговаря.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!