Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Якуб Адамович: Трябва да се дава приоритет на вече планираните енергийни проекти

| обновено на 24.09.16 в 10:22
Снимка: europa.eu
България трябва да дава приоритет на интерконекторите с Гърция и Румъния, призова говорителят на Европейската комисия за енергийните проекти и регионална политика Якуб Адамович.


Адамович каза това в отговор на въпрос за становището на комисията относно проекта за газов хъб "Балкан" и помолен да коментира думите на премиера Борисов, че България ще наложи вето на всеки проект, който свързва Европа с руския газ и не преминава през България:
 
Кой съм аз, че да коментирам българския премиер! По въпроса за газовия хъб, наясно сме, че въпросът за газовата диверсификация - и за доставките, и за маршрутите, е много важен за България, особено за втечнения газ и синьото гориво от южния газов коридор. Ние ще подкрепим всеки проект, който отговаря на европейските изисквания, основните принципи на енергийния съюз и особено на енергийната стратегия , която наскоро приехме. По отношение на интерконекторите в региона, в Комисията смятаме, че трябва да се дава приоритет на вече планираните проекти, като интерконекторите между България и Гърция, България и Румъния , както и върху проектите от общ интерес, които вече са идентифицирани.

На въпрос на "Хоризонт" за каква диверсификация говорим, когато газовият източник на този етап и в близка перспектива е един и същ, Адамович отговори:

Разбира се, диверсификацията предполага няколко вектора. По отношение на втечнения газ има три важни доставчика - Русия, Норвегия и Алжир. Разбира се, няколко страни в Централна и Източна Европа са зависими в много по-голяма степен от един източник, отколкото Испания и Португалия. Но ние сме заложили този момент в енергийния съюз, и мащабите на тази зависимост вече се променят. Другият начин да се намали зависимостта от външен източник е като се намалят поръчките. Например, като се инвестира в сградите, така че те да са по-ефективни от енергийна гледна точка и да се нуждаят от по-малко газ за отоплението си.

Цялото интервю с Якуб Адамович можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!