Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Бюджетът за 2017 година е пица под прикритие!

Икономистът заяви, че с този бюджет МФ бетонира позициите си и си гарантира липсата на проблеми, за разлика от българската икономика.

Снимка: БГНЕС
Най-важният закон в държавата – публикуваният през тази седмица проектобюджет за 2017-та, беше в центъра на вниманието ни тази сутрин. Какви параметри са заложени в него? И за какво ще харчи държавата през следващите 12 месеца? – потърсихме отговорите от икономиста от БАН доц. Григор Сарийски.

Според него, ако разглеждаме макрорамката на бюджета като упражнение по смятане, то тя изглежда доста добре и чрез нея Министерство на финансите буквално бетонира позициите си. За радост на Владислав Горанов, така предложените числа няма как да създадат проблем на подопечното му ведомство. Това обаче не означава, че няма да предпоставят бъдещи проблеми в българската икономика!
За Григор Сарийски, големият въпрос не е дали догодина бюджетът ще излезе на дефицит или не, а за какво и как ще бъдат похарчени парите в него. Досега ефективността на разходите не е никак висока, а числата в проектозакона показват, че тенденцията няма да бъде променена. Финансовото министерство по принцип има склонност предварително да подценява бюджетните приходи, с идеята в края на годината да отчете тяхното преизпълнение и регистрираните излишъци да бъдат ударно похарчени. Единственото, което ги спира да го направят и през тази есен, е предстоящият след броени дни президентски вот. Дали обаче след изборите намеренията няма да бъдат ревизирани? – само времето ще покаже!
Факт е обаче, че правителството не удържа на думата си, че през следващата година няма да взема нови заеми. В проектобюджета за 2017-та са заложени 1,2 млрд. лева нов дълг, при положение, че предварителната заявка на министъра не включваше вземането на нови заеми за покриване на стари задължения. Идеята беше те да се изплащат чрез средствата, събрани във фискалния резерв. Защо това няма да се случи не е ясно, но вече натрупаните пари в резерва явно се пазят за нещо неизказано досега!
Доц. Сарийски говори още и за очаквана от него предстояща актуализация на тазгодишния бюджет, за финансовата подплата на секторните политики у нас, за заложеното увеличение на минималната работна заплата и за работата на кабинета с еврофондовете. Какво каза за тях – чуйте в цялото интервю.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!