Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Стоянов: Удвоеният вот за Румен Радев беше изненада

Снимка: Булфото
Повечето социологически агенции в страната очакваха победата на Румен Радев на втория тур на президентските избори, но останаха изненадани от категоричността с която той надделя над кандидата на управляващата партия Цецка Цачева. В коментар за „Нашият ден”, социологът от „Алфа рисърч” Станислав Стоянов потвърди, че удвояването на вота за генерала не е било очаквано от социолозите. Според него, голямо впечатление прави и начинът, по който този вот се разпределя в различните социални и демографски групи, който до голяма степен противоречи на характерните за БСП тенденции на свиване и затваряне на вота от последните години. Точно това противоречие идва да покаже, че за получения резултат е имало значение коя точно е конкретната кандидатура, зад която левицата е избрала да застане.

Станислав Стоянов добави, че произходът на удвоения вот е повече от интересен. Според него той се дължи на наличието на силен трети кандидат в президентската надпревара, който по модела от 2001 година успява „да изстреля” по-приемливия от останалите претенденти на балотажа.
Защо обвинението, че Румен Радев е избран за президент с гласовете на ДПС е фактически несъстоятелно? Страхуват ли се партиите у нас от вземането на властта? Готови ли са основните политически играчи за предсрочни парламентарни избори? И как промяната на изборните правила ще предопредели баланса на силите в следващия парламент? - чуйте в интервюто със социолога.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!