Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет от 10,4 млрд. лв. за общественото осигуряване изненадващо приеха депутатите

С 4 лв. ще нарасне минималната пенсия от средата на идната година, а обезщетенията за безработни ще започват от 7.20 лв дневно

| обновено на 30.11.16 в 18:37

Държавното обществено осигуряване ще разполага с близо 10,4 млрд. лева догодина. Въпреки че вчера текстовете не бяха подкрепени от бюджетната комисия, ръководството на парламента реши, че това е само становище и подложи текста на гласуване по вносител. Той бе приет с подкрепата на ГЕРБ, АБВ, БДЦ и "Атака". 

С четири лева ще се увеличи минималната пенсия от 1 юли догодина. Това записаха депутатите в Бюджета на държавното обществено осигуряване. Народните представители отхвърлиха и двете предложения на Патриотичния фронт за по-сериозен ръст на минималните пенсии. Въпреки многобройните предупреждения за протести на полицаите, депутатите решиха да им увеличат осигурителната тежест с 20 процентни пункта. Минималното обезщетение за безработица ще бъде 7,20 лева на ден, решиха депутатите при второто четене на бюджета на държавното обществено осигуряване. 

Според Димитър Байрактаров от ПФ: Увеличаването на пенсиите по швейцарското правило, според което от първи юли догодина, това ще бъде 2,4 на сто, не отговаря на ръста на цените, особено за пенсиите на най-възрастните хора. Покупателната стойност на заплатата, която получавали хората, е била многократно по-висока. 

Хасан Адемов от ДПС предупреди: Ако някой благодетел от далечна екзотична страна реши да подари на българските пенсионери осем милиарда, близо девет милиарда, всички ще живеем щастливо през 2017 година, само че през 2018 търсим следващия благодетел.
Майките, които се върнат преди края на първата година от майчинството си на работа ще получават половината от полагащото им се обезщетение, гласуваха още депутатите. 
След приемането на бюджета за ДОО, Народното събрание започна и разглеждането на централния бюджет.
Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!