Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов с нова партия

| обновено на 21.12.16 в 17:11
Снимка: БГНЕС


Бившият правосъден министър Христо Иванов представи учредителната декларация на партия "Движение Да, България", с което започва процесът за учредяване на партията.

През януари ще се проведе общо учредително събрание, а целта е партията да се яви на предсрочните парламентарни избори: 

По никакъв начин няма да убеждаваме никого, че не сме партия на една или друга активна гражданска група, напротив, надяваме се да стъпим на енергията на всички тези граждански общности, които в последните няколко години промениха и променят политическия пейзаж. Тази партия е партия на осъзнаването в тези граждански среди, включително "Протестна мрежа", но не само.

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът Кирил Петков – член на Инициативния комитет за учредяването на партиятазаяви, че във всички икономически теории е заложено, преди да се правят реформи в образование, икономика, здравеопазване и т.н., най-важно е да се създаде работеща съдебна система и намаляване на корупцията.

Виждайки вече, че толкова години България не си изпълнява потенциала - не ставаме по-богата страна, нямаме голям напредък в редица сектори, в които би трябвало вече да сме напреднали много - и като видях човек като Христо Иванов, на когото аз лично имам голямо доверие, който показа, че за него властта не е самоцел, а когато реформата не се случи в модела, в който би трябвало да се случи,  той се оттегли, реших, че за първи път в съм готов да подам ръка с моите знания по икономика и да се опитаме заедно да променим тази среда, да започнем от борбата с корупцията, с икономически методи също, да се направи стратегия, където тези кражби да станат по видими, а и с една голяма надежда, че потенциала на България като страна в ЕС

Потенциалът на България е “икономиката ѝ да бъде двойна на това, което имаме в момента“, категоричен е Петков, който е възпитаник на Харвард. Биографиите на основателите на партията гарантират, че не властта, а промяната е техен приоритет, категоричен е той.

Мисля, че всеки от нас може да си изкарва доходите по много по-успешен и чист начин, отколкото да се забърква в някакви политически схеми. Всеки от нас има алтернатива, собственият му живот да не бъде в този политически живот, но, за съжаление, осъзнахме през всичките тези години, че стоейки отвън и бидейки много недоволни какво се случва със страната ни е недостатъчно. Аз в момента изнасям продукти за целия свят  - за Щатите, за Япония, за Англия, които се правят в България.  Дори успешните бизнес модели променят живота  - даваме работна ръка на някакви хора, но по никакъв начин не правим системна промяна.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!