Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов тип телефонни измами и риск от злоупотреби с биометрични данни заплашват България


Американските власти предупреждават за най-нови телефонни измами, свързани със злоупотреба с т.нар. "гласов подпис". Регистрираните случаи на такъв вид финансова измама в Ню Йорк вече са десетки. За това предупреждава един от най-големите американски телевизионни канали Си Би Ес.

Обаждането идва от непознат номер, познат глас пита: "Чувате ли добре?".  При отговор "Да", без да подозирате, попадате в схема на финансова измама. Съгласието ви е записано и в следващите седмици сте застрашени от начисляване на такси или източване на банковата сметка. Експертите съветват да не се отговаря на обаждания от непознати номера, а при зададен въпрос, положителният отговор да бъде "Съгласен съм". Не се препоръчва и предоставянето на каквато и да е лична информация или потвърждаване на телефонния ви номер. 

За злоупотребите с биометрични данни освен за българските граждани в САЩ, има ли риск от такъв вид измами в България, коментира Спас Иванов, специалист и лектор на конференции за информационна сигурност.

Идеята на тези измамници всъщност е използвайки уникалния отпечатък на вашия глас, ако има система в страната, която позволява чрез вашия уникален идентификатор, отпечатъка тоест на гласа ви вие да активирате или да деактивирате конкретни услуги, записвайки вашето "йес" по телефона или "чувате ли ме, да", да бъде активирана от ваше име и за ваша сметка съответно някакъв вид премиум услуга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!