Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство

Владислав Горанов: Идеята да преговаряме кой да е премиер е наивна

| обновено на 03.04.17 в 14:06
Снимка: Ани Петрова, БНР

Бойко Борисов оглавява преговорите за съставяне на правителство. Това съобщиха от ГЕРБ. В екипа, който ще преговаря с евентуалните партньори влизат Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев. 

Бойко Борисов ще бъде премиер, заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Той каза, че е рано да се говори за министерства, но това, от което ГЕРБ няма да отстъпят, е Борисов да бъде премиер. Идеята да преговаряме кой да е премиер е наивна, подчерта Горанов:

Даже е наивно и смешно да се чуват коментари, че някой друг може да бъде премиер, освен Борисов. Познат в Европа, с изключително голям опит като премиер. Такива социални експерименти, които се предлагат, са по-скоро опит за вдигане на цената на по-малкия партньори. Никога не можем да забраним на Валери Симеонов с неговите девет депутата да претендира за всичко, но мисля, че е малко пресилена позицията, че тази тема е за дебат. Тази тема не е за дебат. Ако той не иска да участва и иска да е новият Радан Кънев - това е негово право. Няма конфликт, има дисбаланси между възможности и претенции, което е обичайно при преговори.

Веселин Марешки
също искаше да бъде премиер - като разбра, че този пост е зает, сега е по-обран, допълни Владислав Горанов:

Вече с подчертано по-десни ориентации, защото в началото се ориентира и към левицата. Предполагам, че и с него има около какво да се обединим.

Съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов потвърди, че не е съгласен Бойко Борисов да е премиер, но добави, че е нормално да има различия. Той обаче уточни, че този въпрос ще бъде обсъден с ГЕРБ:

Не е толкова важно това мое схващане. Важно е дали може да се формира правителство и да се изкара държавата от тази криза. В едни преговори всеки е склонен на някои отстъпки. Този въпрос ще го коментирам с ГЕРБ и с тях ще се разберем дали съм склонен, дали не съм склонен. През медиите, като г-н Горанов, нямам намерение да преговарям с тях.

Владислав Горанов посочи още, че БСП и ДПС не са партньори за разговорите. ДПС никога не са били потенциален партньор, уточни Горанов. 

Той определи правителство на малцинството като екстремен вариант, защото подкрепата за подобен кабинет би била по-крехка, а един подобен мандат ще има по-трудна съдба.

Правителството може да е готово до края на този месец или в началото на следващия, прогнозират от ГЕРБ.

В централата на ГЕРБ са били обсъдени детайли от предизборната програма, която вече трябва да бъде превърната в управленска. След това тя ще бъде и предложена за обсъждане с евентуални партньори, уточни Лиляна Павлова.

Засега като приоритети се очертават социалната сфера и реформата в администрацията.

Подробности за изявленията чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!