Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ и ЦИК с финален доклад за радио и ТВ програмите в предизборната кампания

Снимка: Ани Петрова, БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) и Централната избирателна комисия (ЦИК) ще представят днес финалния доклад от специализирания мониторинг върху дейността на радио- и телевизионните програми по време на предизборната кампания.

Документът ще бъде представен от председателя на СЕМ Мария Стоянова и председателя на ЦИК Ивилина Алексиева. Наблюдението обхваща 41 радио- и телевизионни програми и е проведено в периода 24 февруари – 26 март.

Сред позитивните изводи членът на СЕМ София Владимирова открои липсата на език на омразата и дискриминация в традиционните електронни медии. В интервю за предаването "Преди всички" тя заяви, че трябва да бъдат обсъдени предложения за промени в режима на кандидатстване за народни представители и в каква степен е допустима двойнствена роля - например кандидати за депутати, които същевременно са и журналисти и разполагат с ефирна изява по време на кампания.

Относно спорния казус да бъдат ли огласявани социологически резултати в изборния ден Владимирова посочи, че това е вътрешна полемика и в Съвета за електронни медии. Тя е на мнение, че трябва да има или пълна забрана, която да важи за всички, или свободният режим да бъде за всички:

Регламентът трябва да е еднакъв за всички. Другото положение поставя и зрителите, и слушателите в изключително нелепа ситуация. От една страна те са в интернет и са наясно с резултатите. От друга страна са във вашите студиа и сте принудени да водите странни театрални разговори.

Пред "Хоризонт" Мария Спирова, участник в организацията и провеждането на изборите в чужбина отбеляза, че броят на гласуващите наши сънародници през последните години се увеличава:

Гласоподаването нараства стремглаво - три пъти вече и то не от Турция. Гласуването от Турция не само достига таван, то намалява.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!